Purification of ethanol using for beverage production
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00019991" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00019991 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Způsoby zušlechťování lihu pro výrobu lihovin
Original language description
V přednášce byly zmíněny rozdílné přístupy výrobců lihu a alkoholických nápojů k zajištění požadované kvality lihu a jeho případnému zušlechťování. To se týká zejména odstraňování vedlejších kvasných produktů a doprovodných látek z lihu, které jsou nežádoucí především ze senzorického hlediska. Kromě několika násobné opakované rektifikace a rafinace lihu nejvíce rozšířeným způsobem, jak zlepšit vlastnosti lihu, je využití adsorpčních technik. Z nich je nejčastěji využívána adsorpce látek na aktivní uhlí.Existuje řada variant a možností zvýšení účinnosti tohoto procesu. Kromě toho lze pro zušlechtění lihu použít i jiných filtračně-adsorpčních materiálů, techniky založené na kontaktu lihu s plynem, přídavky různých činidel a také použitím iontoměničů. Tyto způsoby úpravy a zušlechťování lihu nacházejí uplatnění zejména při výrobě vysoce jakostních vodek.
Czech name
Způsoby zušlechťování lihu pro výrobu lihovin
Czech description
V přednášce byly zmíněny rozdílné přístupy výrobců lihu a alkoholických nápojů k zajištění požadované kvality lihu a jeho případnému zušlechťování. To se týká zejména odstraňování vedlejších kvasných produktů a doprovodných látek z lihu, které jsou nežádoucí především ze senzorického hlediska. Kromě několika násobné opakované rektifikace a rafinace lihu nejvíce rozšířeným způsobem, jak zlepšit vlastnosti lihu, je využití adsorpčních technik. Z nich je nejčastěji využívána adsorpce látek na aktivní uhlí.Existuje řada variant a možností zvýšení účinnosti tohoto procesu. Kromě toho lze pro zušlechtění lihu použít i jiných filtračně-adsorpčních materiálů, techniky založené na kontaktu lihu s plynem, přídavky různých činidel a také použitím iontoměničů. Tyto způsoby úpravy a zušlechťování lihu nacházejí uplatnění zejména při výrobě vysoce jakostních vodek.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2A-2TP1%2F124" target="_blank" >2A-2TP1/124: Research and development of new methods of improving qualitative and quantitative parameters of spirits usable for production of spirituous beverages.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XVIII. konference Technologie a hodnocení výrobků nápojového průmyslu
ISBN
978-80-7080-687-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
—
Publisher name
VŠCHT Praha
Place of publication
Praha
Event location
Plzeň
Event date
Jun 11, 2008
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—