All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Purification of ethanol using for beverage production

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00019991" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00019991 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Způsoby zušlechťování lihu pro výrobu lihovin

  • Original language description

    V přednášce byly zmíněny rozdílné přístupy výrobců lihu a alkoholických nápojů k zajištění požadované kvality lihu a jeho případnému zušlechťování. To se týká zejména odstraňování vedlejších kvasných produktů a doprovodných látek z lihu, které jsou nežádoucí především ze senzorického hlediska. Kromě několika násobné opakované rektifikace a rafinace lihu nejvíce rozšířeným způsobem, jak zlepšit vlastnosti lihu, je využití adsorpčních technik. Z nich je nejčastěji využívána adsorpce látek na aktivní uhlí.Existuje řada variant a možností zvýšení účinnosti tohoto procesu. Kromě toho lze pro zušlechtění lihu použít i jiných filtračně-adsorpčních materiálů, techniky založené na kontaktu lihu s plynem, přídavky různých činidel a také použitím iontoměničů. Tyto způsoby úpravy a zušlechťování lihu nacházejí uplatnění zejména při výrobě vysoce jakostních vodek.

  • Czech name

    Způsoby zušlechťování lihu pro výrobu lihovin

  • Czech description

    V přednášce byly zmíněny rozdílné přístupy výrobců lihu a alkoholických nápojů k zajištění požadované kvality lihu a jeho případnému zušlechťování. To se týká zejména odstraňování vedlejších kvasných produktů a doprovodných látek z lihu, které jsou nežádoucí především ze senzorického hlediska. Kromě několika násobné opakované rektifikace a rafinace lihu nejvíce rozšířeným způsobem, jak zlepšit vlastnosti lihu, je využití adsorpčních technik. Z nich je nejčastěji využívána adsorpce látek na aktivní uhlí.Existuje řada variant a možností zvýšení účinnosti tohoto procesu. Kromě toho lze pro zušlechtění lihu použít i jiných filtračně-adsorpčních materiálů, techniky založené na kontaktu lihu s plynem, přídavky různých činidel a také použitím iontoměničů. Tyto způsoby úpravy a zušlechťování lihu nacházejí uplatnění zejména při výrobě vysoce jakostních vodek.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/2A-2TP1%2F124" target="_blank" >2A-2TP1/124: Research and development of new methods of improving qualitative and quantitative parameters of spirits usable for production of spirituous beverages.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník XVIII. konference Technologie a hodnocení výrobků nápojového průmyslu

  • ISBN

    978-80-7080-687-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

  • Publisher name

    VŠCHT Praha

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Plzeň

  • Event date

    Jun 11, 2008

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article