Geometric parameters of wheat grains using image analysis and FEM
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00020980" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00020980 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22340/08:00020862
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Geometric parameters of wheat grains using image analysis and FEM
Original language description
Wheat is commercial crop grown in worldwide and the world production accounts about 630 Mt (million tonnes). Wheat grains are generally oval shaped, although there are some wheat varieties that have spherical or long, narrow and flattened shape. The grain is usually between 5 and 9 mm in length, weight between 35 and 50 mg. Wheat grain has a complex structure that includes a crease on one side. Digital image analysis was used to determine the size, volume and surface area of one hundred kernels of eachof seven varieties of Triticum aestivum L. and Triticum duro-compactum L. A standardized image acquisition system consisting of a digital camera, illumination, computer hardware and software was developed to capture and process the images. The projectedarea, equivalent diameter, perimeter, MaxFeret, MinFeret, thickness and crease depth of a kernel ranged from 16.52 - 20.22 mm2, 4.58 - 5.07 mm, 16.70 - 20.82 mm, 6.21 - 7.29 mm, 3.32 - 3.78 mm, 2.69 - 3.12 mm, 0.23 - 0.42 mm, respectively
Czech name
Geometrické parametry pšeničných zrn s využitím analýzy obrazu a metody konečných prvků
Czech description
Pšenice je komerční plodina pěstovaná na celém světě, její světová produkce činí asi 630 Mt. Pšeničné zrno má vesměs oválný tvar, ačkoli některé pšeničné odrůdy mají tvar kulovitý, úzký nebo zploštělý. Zrno je obvykle dlouhé 5 až 9 mm, o hmotnosti 35 až50 mg. Pšeničné zrno má složitou stavbu, která zahrnuje rýhu na jedné straně. Ke stanovení rozměru, objemu a povrchu 100 zrn sedmi odrůd Triticum aestivum L. a Triticum duro-compactum L. byla využita digitální analýza obrazu. Byl vyvinut standardizovanýsystém, sestávající z digitální kamery, osvětlení, počítačového hardware a software, sloužící k zachycení a zpracování obrazu. Plocha průmětu, ekvivalentní průměr, obvod, MaxFeret, MinFeret, tloušťka zrna a hloubka rýhy měly pro sledovaná zrna 7 odrůd pšenice hodnoty 16,52 ? 20,22 mm2, 4,58 ? 5,07 mm, 16,70 ? 20,82 mm, 6,21 ? 7,29 mm, 3,32 ? 3,78 mm, 2,69 ? 3,12 mm, 0,23 ? 0,42 mm. MaxFeret a Minferet získaný digitální analýzou obrazu a tloušťka (výška) zrna změřená digitálním posuvným m
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
CD-ROM of Full Texts CHISA 2008
ISBN
978-80-02-02047-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
14
Pages from-to
—
Publisher name
Process Engineering Publisher
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Aug 24, 2008
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—