The binary phase behavior of 1,3-dimyristoyl-2-stearoyl-sn-glycerol and 1,2-dimyristoyl-3-stearoyl-sn-glycerol
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021114" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021114 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The binary phase behavior of 1,3-dimyristoyl-2-stearoyl-sn-glycerol and 1,2-dimyristoyl-3-stearoyl-sn-glycerol
Original language description
The binary phase behavior of pure 1,3-dimyristoyl-2-stearoyl-sn-glycerol (MSM) and 1,2-dimyristoyl-3-stearoyl-sn-glycerol (MMS) was investigated in terms of polymorphism, melting and crystallization behavior. SFC, hardness and microstructure. Samples were crystallized at cooling rates of 3.0 and 0.1 °C/min. The asymmetric TAG demonstrated lower melting and crystallization points at both cooling rates. All samples crystallized in the ´ polymorph when cooled at 0.1 °C/min and in the polymorph when cooledat 3.0 °C/min. The experimentally determined kinetic phase diagram of MSM-MMS was monotectic for both cooling rates. This data was well described by a thermodynamic model using the Bragg-Williams approximation for non-ideality of mixing and suggested that in both the solid and liquid states, like pair interactions (MSM-MSM and MMS-MMS) were favored over MSM-MMS interaction. A strong tendency to phase separation in the solid phase was also observed. For both cooling rates, the fit of the
Czech name
Fázové chování binární směsi 1,3-dimyristoyl-2-stearoyl-sn-glycerolu a 1,2-dimyristoyl-3-stearoyl-sn-glycerolu
Czech description
U binární směsi čistých triacylglycerolů 1,3-dimyristoyl-2-stearoyl-sn-glycerolu (MSM) and 1,2-dimyristoyl-3-stearoyl-sn-glycerolu (MMS) byla určena krystalická modifikace, bod tání, tuhnutí, SFC, tvrdost a mikrostruktura. Vzorky byly krystalizovány rychlostí chlazení 3.0 a 0.1 °C/min. Asymetrické TAG vykazovaly nižší bod tání a tuhnutí při obou rychlostech chlazení. Všechny vzorky krystalizovaly v ´ modifikaci , pokud byly chlazeny rychlostí 0.1 °C/min a v modifikaci, pokud byly chlazeny rychlostí 3.0°C/min. Fázové diagramy MSM-MMS, které byly určeny experimentálně, byly monotektické pro oba typy chlazení. Tato data byla dobře popsána termodynamickým modelem za použití Bragg-Williamsovy aproximace pro neideální směsi a navrženo, že v pevném a kapalném stavu převažují interakce MSM-MSM a MMS-MMS nad MSM-MMS interakcemi. Byl také pozorován silný trend fázové separace v pevném stavu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemistry and Physics of Lipids
ISSN
0009-3084
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
154
Country of publishing house
NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS
Number of pages
12
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000257848800002
EID of the result in the Scopus database
—