All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Possibilities of baking quality improving by the change of winter wheat stand structure in organic farming

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021210" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021210 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnosti zlepšení pekařské kvality změnou struktury porostu ozimé pšenice v ekologickém zemědělství

  • Original language description

    V přesných polních maloparcelkových pokusech s odrůdami ozimé pšenice Ludwig a Sulamit (obě jakostní skupina E ? elitní), vedených v ekologickém způsobu pěstování v řepařské oblasti středních Čech v letech 2005 a 2006 jsme prověřovali, zda lze docílit při změně struktury porostu (šířka řádků 125, 250 a 370 mm, výsevky 200, 300 a 400 klíčivých obilek na m2) zvýšení obsahu N-látek v zrnu a zlepšení pekařské jakosti. Bylo zjištěno statisticky průkazné navýšení obsahu N-látek v sušině zrna pšenice o cca 0,6% při rozšíření meziřádkové vzdálenosti ze 125 na 250 mm a o cca 1,2% při rozšíření meziřádkové vzdálenosti ze 125 na 375 mm. Varianty pěstované v širších řádcích tak splnily požadavek na obsah N-látek v sušině zrna pšenice potravinářské pekárenské min.11,5%. Pěstování pšenice v širších řádcích přitom nemělo negativní dopad na výnos zrna.

  • Czech name

    Možnosti zlepšení pekařské kvality změnou struktury porostu ozimé pšenice v ekologickém zemědělství

  • Czech description

    V přesných polních maloparcelkových pokusech s odrůdami ozimé pšenice Ludwig a Sulamit (obě jakostní skupina E ? elitní), vedených v ekologickém způsobu pěstování v řepařské oblasti středních Čech v letech 2005 a 2006 jsme prověřovali, zda lze docílit při změně struktury porostu (šířka řádků 125, 250 a 370 mm, výsevky 200, 300 a 400 klíčivých obilek na m2) zvýšení obsahu N-látek v zrnu a zlepšení pekařské jakosti. Bylo zjištěno statisticky průkazné navýšení obsahu N-látek v sušině zrna pšenice o cca 0,6% při rozšíření meziřádkové vzdálenosti ze 125 na 250 mm a o cca 1,2% při rozšíření meziřádkové vzdálenosti ze 125 na 375 mm. Varianty pěstované v širších řádcích tak splnily požadavek na obsah N-látek v sušině zrna pšenice potravinářské pekárenské min.11,5%. Pěstování pšenice v širších řádcích přitom nemělo negativní dopad na výnos zrna.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník Bezpečnost a kvalita surovin a potravin, SPU v Nitře, 31.1.-1.2.2008

  • ISBN

    978-80-8069-996-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    FBP SPU Nitra

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

    Nitra

  • Event date

    Jan 31, 2008

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article