Membrane separation processes in food industry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022255" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022255 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Membránové separační procesy v potravinářském průmyslu
Original language description
Potravinářský průmysl představuje poměrně rozsáhlou oblast pro aplikaci membránových separačních procesů, neboť při jejich použití nedochází ke změnám sensorických vlastností potravin, jsou nižší provozní náklady a lze velice selektivně oddělit určitou potřebnou frakci. Na druhou stranu potravinářské materiály jsou velice proměnlivé z hlediska jejich kvality a složení, a proto je při návrhu technologie často potřeba provést alespoň dílčí zkoušku, aby se odhadl výkon a účinnost separace. Z tohoto důvodubyla na Fakultě potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze vybudována Laboratoř procesů potravinářských a biochemických výrob, které byla postupně vybavena různými filtračními jednotkami, jež zahrnují celé spektrum tlakových membránových procesů od mikrofiltrace až po reverzní osmózu. Provoz procesní haly je řízen Ústavem chemie a technologie sacharidů. Na těchto zařízeních lze používat membrány z nejrůznějších materiálů (organické či anorganické
Czech name
Membránové separační procesy v potravinářském průmyslu
Czech description
Potravinářský průmysl představuje poměrně rozsáhlou oblast pro aplikaci membránových separačních procesů, neboť při jejich použití nedochází ke změnám sensorických vlastností potravin, jsou nižší provozní náklady a lze velice selektivně oddělit určitou potřebnou frakci. Na druhou stranu potravinářské materiály jsou velice proměnlivé z hlediska jejich kvality a složení, a proto je při návrhu technologie často potřeba provést alespoň dílčí zkoušku, aby se odhadl výkon a účinnost separace. Z tohoto důvodubyla na Fakultě potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze vybudována Laboratoř procesů potravinářských a biochemických výrob, které byla postupně vybavena různými filtračními jednotkami, jež zahrnují celé spektrum tlakových membránových procesů od mikrofiltrace až po reverzní osmózu. Provoz procesní haly je řízen Ústavem chemie a technologie sacharidů. Na těchto zařízeních lze používat membrány z nejrůznějších materiálů (organické či anorganické
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
CHISA 2009
ISBN
978-80-86059-51-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
12
Pages from-to
—
Publisher name
Česká společnost chemického inženýrství
Place of publication
Praha
Event location
Srní
Event date
Oct 19, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—