All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Membrane separation processes in food industry

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022255" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022255 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Membránové separační procesy v potravinářském průmyslu

  • Original language description

    Potravinářský průmysl představuje poměrně rozsáhlou oblast pro aplikaci membránových separačních procesů, neboť při jejich použití nedochází ke změnám sensorických vlastností potravin, jsou nižší provozní náklady a lze velice selektivně oddělit určitou potřebnou frakci. Na druhou stranu potravinářské materiály jsou velice proměnlivé z hlediska jejich kvality a složení, a proto je při návrhu technologie často potřeba provést alespoň dílčí zkoušku, aby se odhadl výkon a účinnost separace. Z tohoto důvodubyla na Fakultě potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze vybudována Laboratoř procesů potravinářských a biochemických výrob, které byla postupně vybavena různými filtračními jednotkami, jež zahrnují celé spektrum tlakových membránových procesů od mikrofiltrace až po reverzní osmózu. Provoz procesní haly je řízen Ústavem chemie a technologie sacharidů. Na těchto zařízeních lze používat membrány z nejrůznějších materiálů (organické či anorganické

  • Czech name

    Membránové separační procesy v potravinářském průmyslu

  • Czech description

    Potravinářský průmysl představuje poměrně rozsáhlou oblast pro aplikaci membránových separačních procesů, neboť při jejich použití nedochází ke změnám sensorických vlastností potravin, jsou nižší provozní náklady a lze velice selektivně oddělit určitou potřebnou frakci. Na druhou stranu potravinářské materiály jsou velice proměnlivé z hlediska jejich kvality a složení, a proto je při návrhu technologie často potřeba provést alespoň dílčí zkoušku, aby se odhadl výkon a účinnost separace. Z tohoto důvodubyla na Fakultě potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze vybudována Laboratoř procesů potravinářských a biochemických výrob, které byla postupně vybavena různými filtračními jednotkami, jež zahrnují celé spektrum tlakových membránových procesů od mikrofiltrace až po reverzní osmózu. Provoz procesní haly je řízen Ústavem chemie a technologie sacharidů. Na těchto zařízeních lze používat membrány z nejrůznějších materiálů (organické či anorganické

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    CHISA 2009

  • ISBN

    978-80-86059-51-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    12

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Srní

  • Event date

    Oct 19, 2009

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article