Oxidation in model fat blends with defined structured fat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022259" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022259 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Oxidace modelových tukových násad s definovaným strukturním tukem
Original language description
Byly připraveny modelové tukové násady s různými strukturními tuky o definovaném složení (trilauroylglycerol a trimyristoylglycerol) a různými monoacylglycerolovými emulgátory. Tukové násady byly dlouhodobě skladovány pod kyslíkovou atmosférou při 20 ? 1°C a byl u nich sledován rozsah oxidace a oxidační stabilita. Primární oxidační produkty se sledovaly pomocí stanovení obsahu konjugovaných dienů, těkavé sekundární oxidační produkty (pentanal a hexanal) byly sledovány jejich přímým stanovením pomocí metody SPME/GC-MS a přímým stanovením ve vzorku plynné fáze nad vzorkem metodou GC-MS. Oxidační stabilita byla sledována pomocí zrychlených oxidačních testů na přístrojích Rancimat a Oxidograph. Oxidačně nejstabilnější byly tukové násady obsahující monopalmitoylglycerol, nejvyšší rozsah oxidace vykazovaly tukové násady, které obsahovaly emulgátor se stejnou mastnou kyselinou v acylovém řetězci jako strukturní tuk použitý v tukové násadě a tukové násady s monooleoylglycerolem.
Czech name
Oxidace modelových tukových násad s definovaným strukturním tukem
Czech description
Byly připraveny modelové tukové násady s různými strukturními tuky o definovaném složení (trilauroylglycerol a trimyristoylglycerol) a různými monoacylglycerolovými emulgátory. Tukové násady byly dlouhodobě skladovány pod kyslíkovou atmosférou při 20 ? 1°C a byl u nich sledován rozsah oxidace a oxidační stabilita. Primární oxidační produkty se sledovaly pomocí stanovení obsahu konjugovaných dienů, těkavé sekundární oxidační produkty (pentanal a hexanal) byly sledovány jejich přímým stanovením pomocí metody SPME/GC-MS a přímým stanovením ve vzorku plynné fáze nad vzorkem metodou GC-MS. Oxidační stabilita byla sledována pomocí zrychlených oxidačních testů na přístrojích Rancimat a Oxidograph. Oxidačně nejstabilnější byly tukové násady obsahující monopalmitoylglycerol, nejvyšší rozsah oxidace vykazovaly tukové násady, které obsahovaly emulgátor se stejnou mastnou kyselinou v acylovém řetězci jako strukturní tuk použitý v tukové násadě a tukové násady s monooleoylglycerolem.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník 47. mezinárodní konference technologie a analýzy tuků
ISBN
978-80-227-3097-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
—
Publisher name
Slovenská technická univerzita
Place of publication
Bratislava
Event location
Tatranská Lomnica, Slovensko
Event date
May 20, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—