Application of Chemically Modified Bitter Compounds in Brewing
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022271" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022271 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití chemicky modifikovaných látek v pivovarství
Original language description
Iso-alfa-kyseliny nebo isohumulony jsou složky piva, které pocházejí ze chmele a vznikají během pivovarského (varního) procesu. Iso-alfa-kyseliny jsou citlivé na světlo a hrají klíčovou roli ve vzniku dobře známé letinkové chuti piva. K zamezení negativní úlohy světla jsou piva obvykle skladovány světlu nepřístupných plechovkách nebo tmavých lahvích. Jinou možností může být přídavek redukovaných iso-alfa kyselin, které jsou odolné ke světlu. Tyto látky také vykazují positivní vliv na stabilitu pivní pěny. Tento článek popisuje uplatnění iso-alfa-kyselin, redukovaných iso-alfa kyselin, tetrahydro-iso-alfa-kyselin a hexahydro-iso-alfa-kyselin v pivovarství, je také zmíněn jejich legislativní rámec. Chemické a fyzikální metody analýz těchto látek jsou také shrnuty.
Czech name
Využití chemicky modifikovaných látek v pivovarství
Czech description
Iso-alfa-kyseliny nebo isohumulony jsou složky piva, které pocházejí ze chmele a vznikají během pivovarského (varního) procesu. Iso-alfa-kyseliny jsou citlivé na světlo a hrají klíčovou roli ve vzniku dobře známé letinkové chuti piva. K zamezení negativní úlohy světla jsou piva obvykle skladovány světlu nepřístupných plechovkách nebo tmavých lahvích. Jinou možností může být přídavek redukovaných iso-alfa kyselin, které jsou odolné ke světlu. Tyto látky také vykazují positivní vliv na stabilitu pivní pěny. Tento článek popisuje uplatnění iso-alfa-kyselin, redukovaných iso-alfa kyselin, tetrahydro-iso-alfa-kyselin a hexahydro-iso-alfa-kyselin v pivovarství, je také zmíněn jejich legislativní rámec. Chemické a fyzikální metody analýz těchto látek jsou také shrnuty.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
103
Issue of the periodical within the volume
9
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000270046500005
EID of the result in the Scopus database
—