All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Production of tyramin by enterococci and influence of physico-chemical parameters on its production

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022284" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022284 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Produkce tyraminu enterokoky a vliv fyzikálně-chemických parametrů na jeho produkci

  • Original language description

    V syrovém mléce (6 vzorků) se počet enterokoků pohyboval v řádu 103 ? 105 KTJ/ml. V čerstvých sýrech (5 vzorků) a polotvrdých sýrech (5 vzorků) se počet enterokoků pohyboval v řádu 102 až 106 KTJ/g, v závislosti na druhu sýra. U 20 z 33 izolovaných enterokoků byla prokázána tyrosindekarboxylasová aktivita a u 3 kmenů navíc histidindekarboxylasová aktivita. Kolekce 8 kmenů s nejsilnější tyrosindekarboxylasovou aktivitou byla identifikována jako E. faecium (Z3, Z4, Br4 a 6/4D) a E. faecalis (Ž4, 3/3C a 4/1A). Kmen Enterococcus spp. Z1 nebyl pomocí použitých metod druhově určen, ale rod byl potvrzen pomocí PCR. Tyrosindekarboxylasová aktivita byla u všech kmenů potvrzena detekcí tdc genu a pomocí TLC. Významný vliv testovaných fyzikálně-chemických parametrů na produkci tyraminu nebyl zaznamenán.

  • Czech name

    Produkce tyraminu enterokoky a vliv fyzikálně-chemických parametrů na jeho produkci

  • Czech description

    V syrovém mléce (6 vzorků) se počet enterokoků pohyboval v řádu 103 ? 105 KTJ/ml. V čerstvých sýrech (5 vzorků) a polotvrdých sýrech (5 vzorků) se počet enterokoků pohyboval v řádu 102 až 106 KTJ/g, v závislosti na druhu sýra. U 20 z 33 izolovaných enterokoků byla prokázána tyrosindekarboxylasová aktivita a u 3 kmenů navíc histidindekarboxylasová aktivita. Kolekce 8 kmenů s nejsilnější tyrosindekarboxylasovou aktivitou byla identifikována jako E. faecium (Z3, Z4, Br4 a 6/4D) a E. faecalis (Ž4, 3/3C a 4/1A). Kmen Enterococcus spp. Z1 nebyl pomocí použitých metod druhově určen, ale rod byl potvrzen pomocí PCR. Tyrosindekarboxylasová aktivita byla u všech kmenů potvrzena detekcí tdc genu a pomocí TLC. Významný vliv testovaných fyzikálně-chemických parametrů na produkci tyraminu nebyl zaznamenán.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Microbiological risks at dairy processing - detection and preventative measures</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník přednášek a posterů - XXXIX. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-081-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Knihovnička.cz

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno, ČR

  • Event date

    Oct 13, 2009

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article