Production of tyramin by enterococci and influence of physico-chemical parameters on its production
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022284" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022284 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Produkce tyraminu enterokoky a vliv fyzikálně-chemických parametrů na jeho produkci
Original language description
V syrovém mléce (6 vzorků) se počet enterokoků pohyboval v řádu 103 ? 105 KTJ/ml. V čerstvých sýrech (5 vzorků) a polotvrdých sýrech (5 vzorků) se počet enterokoků pohyboval v řádu 102 až 106 KTJ/g, v závislosti na druhu sýra. U 20 z 33 izolovaných enterokoků byla prokázána tyrosindekarboxylasová aktivita a u 3 kmenů navíc histidindekarboxylasová aktivita. Kolekce 8 kmenů s nejsilnější tyrosindekarboxylasovou aktivitou byla identifikována jako E. faecium (Z3, Z4, Br4 a 6/4D) a E. faecalis (Ž4, 3/3C a 4/1A). Kmen Enterococcus spp. Z1 nebyl pomocí použitých metod druhově určen, ale rod byl potvrzen pomocí PCR. Tyrosindekarboxylasová aktivita byla u všech kmenů potvrzena detekcí tdc genu a pomocí TLC. Významný vliv testovaných fyzikálně-chemických parametrů na produkci tyraminu nebyl zaznamenán.
Czech name
Produkce tyraminu enterokoky a vliv fyzikálně-chemických parametrů na jeho produkci
Czech description
V syrovém mléce (6 vzorků) se počet enterokoků pohyboval v řádu 103 ? 105 KTJ/ml. V čerstvých sýrech (5 vzorků) a polotvrdých sýrech (5 vzorků) se počet enterokoků pohyboval v řádu 102 až 106 KTJ/g, v závislosti na druhu sýra. U 20 z 33 izolovaných enterokoků byla prokázána tyrosindekarboxylasová aktivita a u 3 kmenů navíc histidindekarboxylasová aktivita. Kolekce 8 kmenů s nejsilnější tyrosindekarboxylasovou aktivitou byla identifikována jako E. faecium (Z3, Z4, Br4 a 6/4D) a E. faecalis (Ž4, 3/3C a 4/1A). Kmen Enterococcus spp. Z1 nebyl pomocí použitých metod druhově určen, ale rod byl potvrzen pomocí PCR. Tyrosindekarboxylasová aktivita byla u všech kmenů potvrzena detekcí tdc genu a pomocí TLC. Významný vliv testovaných fyzikálně-chemických parametrů na produkci tyraminu nebyl zaznamenán.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Microbiological risks at dairy processing - detection and preventative measures</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek a posterů - XXXIX. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
978-80-7305-081-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Knihovnička.cz
Place of publication
Brno
Event location
Brno, ČR
Event date
Oct 13, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—