All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Cereals and cereal products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024422" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024422 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vláknina potravy a cereální výrobky

  • Original language description

    Cereálie a cereální výrobky zaujímají důležité místo ve výživě lidí. Vzhledem k tomu, že cereálie poskytují řadu zdraví prospěšných složek, může být jejich spotřeba spojena se snížením rizika vzniku řady chronických onemocnění. V rámci průzkumu byl sledován obsah vlákniny potravy u vybraných cereálních výrobků. Obsahy vlákniny byly zjištěny z obalu daného výrobku, přičemž se jednalo pouze o celkovou vlákninu potravy, jednotlivé složky vlákniny, tj. rozpustná a nerozpustná vláknina nebyly na obale uvedeny. Obecně můžeme říci, že nejméně vlákniny potravy bylo zjištěno u běžného pšeničného pečiva a jemného pečiva. Vyšší obsahy vlákniny byly zjištěny u trvanlivého pečiva, konkrétně extrudovaných výrobků. Nicméně nejlepším zdrojem vlákniny potravy byly celozrnné chleby a běžné celozrnné pečivo, a je proto doporučeno konzumovat je několikrát denně.

  • Czech name

    Vláknina potravy a cereální výrobky

  • Czech description

    Cereálie a cereální výrobky zaujímají důležité místo ve výživě lidí. Vzhledem k tomu, že cereálie poskytují řadu zdraví prospěšných složek, může být jejich spotřeba spojena se snížením rizika vzniku řady chronických onemocnění. V rámci průzkumu byl sledován obsah vlákniny potravy u vybraných cereálních výrobků. Obsahy vlákniny byly zjištěny z obalu daného výrobku, přičemž se jednalo pouze o celkovou vlákninu potravy, jednotlivé složky vlákniny, tj. rozpustná a nerozpustná vláknina nebyly na obale uvedeny. Obecně můžeme říci, že nejméně vlákniny potravy bylo zjištěno u běžného pšeničného pečiva a jemného pečiva. Vyšší obsahy vlákniny byly zjištěny u trvanlivého pečiva, konkrétně extrudovaných výrobků. Nicméně nejlepším zdrojem vlákniny potravy byly celozrnné chleby a běžné celozrnné pečivo, a je proto doporučeno konzumovat je několikrát denně.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    65

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database