Cereals and cereal products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024422" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024422 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vláknina potravy a cereální výrobky
Original language description
Cereálie a cereální výrobky zaujímají důležité místo ve výživě lidí. Vzhledem k tomu, že cereálie poskytují řadu zdraví prospěšných složek, může být jejich spotřeba spojena se snížením rizika vzniku řady chronických onemocnění. V rámci průzkumu byl sledován obsah vlákniny potravy u vybraných cereálních výrobků. Obsahy vlákniny byly zjištěny z obalu daného výrobku, přičemž se jednalo pouze o celkovou vlákninu potravy, jednotlivé složky vlákniny, tj. rozpustná a nerozpustná vláknina nebyly na obale uvedeny. Obecně můžeme říci, že nejméně vlákniny potravy bylo zjištěno u běžného pšeničného pečiva a jemného pečiva. Vyšší obsahy vlákniny byly zjištěny u trvanlivého pečiva, konkrétně extrudovaných výrobků. Nicméně nejlepším zdrojem vlákniny potravy byly celozrnné chleby a běžné celozrnné pečivo, a je proto doporučeno konzumovat je několikrát denně.
Czech name
Vláknina potravy a cereální výrobky
Czech description
Cereálie a cereální výrobky zaujímají důležité místo ve výživě lidí. Vzhledem k tomu, že cereálie poskytují řadu zdraví prospěšných složek, může být jejich spotřeba spojena se snížením rizika vzniku řady chronických onemocnění. V rámci průzkumu byl sledován obsah vlákniny potravy u vybraných cereálních výrobků. Obsahy vlákniny byly zjištěny z obalu daného výrobku, přičemž se jednalo pouze o celkovou vlákninu potravy, jednotlivé složky vlákniny, tj. rozpustná a nerozpustná vláknina nebyly na obale uvedeny. Obecně můžeme říci, že nejméně vlákniny potravy bylo zjištěno u běžného pšeničného pečiva a jemného pečiva. Vyšší obsahy vlákniny byly zjištěny u trvanlivého pečiva, konkrétně extrudovaných výrobků. Nicméně nejlepším zdrojem vlákniny potravy byly celozrnné chleby a běžné celozrnné pečivo, a je proto doporučeno konzumovat je několikrát denně.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
65
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—