Emollients in cosmetic emulsions
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892781" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892781 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Emolienty v kosmetických emulzích
Original language description
Cílem práce bylo připravit modelové typy emulzí o/v se třemi různě polárními emolienty - isopropylpalmitátem, slunečnicovým olejem a vazelínovým olejem za účelem porovnání jejich fyzikální stability v závislosti na polaritě emolientu a senzoricky je zhodnotit. Fyzikální stabilita vyrobených emulzí byla hodnocena makroskopicky i mikroskopicky pro sledování změn distribuce velikosti částic v průběhu skladování emulzí. Z makroskopického hlediska byly všechny emulze po celou dobu pozorování stabilní. Mikroskopickým sledováním stability bylo zjištěno, že emulze s lipofilním vazelínovým olejem byla nejstabilnější, protože kapénky tohoto emolientu měly nejmenší velikost pohybující se v obvyklém rozmezí 0,1 až 10 mým. Polárnější emulze se slunečnicovým olejema IPP vykazovaly nehomogenitu a mikroskopickou nestabilitu. Při senzorickém hodnocení se jako celkově nejpříjemnější jevila emulze s vazelínovým olejem, protože nejvíce zvláčnila pokožku a nezanechávala na ní tak mastný pocit jako emulze
Czech name
Emolienty v kosmetických emulzích
Czech description
Cílem práce bylo připravit modelové typy emulzí o/v se třemi různě polárními emolienty - isopropylpalmitátem, slunečnicovým olejem a vazelínovým olejem za účelem porovnání jejich fyzikální stability v závislosti na polaritě emolientu a senzoricky je zhodnotit. Fyzikální stabilita vyrobených emulzí byla hodnocena makroskopicky i mikroskopicky pro sledování změn distribuce velikosti částic v průběhu skladování emulzí. Z makroskopického hlediska byly všechny emulze po celou dobu pozorování stabilní. Mikroskopickým sledováním stability bylo zjištěno, že emulze s lipofilním vazelínovým olejem byla nejstabilnější, protože kapénky tohoto emolientu měly nejmenší velikost pohybující se v obvyklém rozmezí 0,1 až 10 mým. Polárnější emulze se slunečnicovým olejema IPP vykazovaly nehomogenitu a mikroskopickou nestabilitu. Při senzorickém hodnocení se jako celkově nejpříjemnější jevila emulze s vazelínovým olejem, protože nejvíce zvláčnila pokožku a nezanechávala na ní tak mastný pocit jako emulze
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přenášek Mezinárodní kosmetologická konference Frymburk 2011
ISBN
978-80-904679-0-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
125-129
Publisher name
Kosmetologická společnost České republiky
Place of publication
Praha
Event location
Frymburk
Event date
Oct 3, 2011
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—