All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

DETECTION OF MEAT FREEZING

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892817" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892817 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnosti detekce zmražení masa.

  • Original language description

    Prokázat zmrazení masa či sledovat jeho rozsah se ukazuje jako potřebné především pro průkaz případného falšování a rovněž za situace, kdy je třeba ověřit, že surovina pro tepelně neopracované výrobky, která měla s ohledem na likvidaci přítomných parasitů (trichiny, toxoplazmy aj.) projít mrazírenským zákrokem, skutečně zmražena byla. Enzymové metody hodnotí v exsudátu z masa aktivitu enzymů, které tam za normálních okolností nebývají, ale po zmrazení jsou, nebo naopak které by tam být měly, ale po mrazírenském zákroku se ztratily. Testování metodiky detekce zmražení hovězího, vepřového a drůbežího masa ukázalo, že metoda využívající změn aktivity citrátsyntázy a akonitázy je pro odlišení čerstvého od zmraženého/rozmraženého masa prakticky použitelná.Při dlouhodobém chladírenském skladování by produkty rozkladu masa nebo mikrobiální napadení masa mohlo vyvolávat vyšší aktivitu enzymů v důsledku poškozování buněčných organel vlastními enzymy namísto mrazem, a rušit tak detekci. V přípa

  • Czech name

    Možnosti detekce zmražení masa.

  • Czech description

    Prokázat zmrazení masa či sledovat jeho rozsah se ukazuje jako potřebné především pro průkaz případného falšování a rovněž za situace, kdy je třeba ověřit, že surovina pro tepelně neopracované výrobky, která měla s ohledem na likvidaci přítomných parasitů (trichiny, toxoplazmy aj.) projít mrazírenským zákrokem, skutečně zmražena byla. Enzymové metody hodnotí v exsudátu z masa aktivitu enzymů, které tam za normálních okolností nebývají, ale po zmrazení jsou, nebo naopak které by tam být měly, ale po mrazírenském zákroku se ztratily. Testování metodiky detekce zmražení hovězího, vepřového a drůbežího masa ukázalo, že metoda využívající změn aktivity citrátsyntázy a akonitázy je pro odlišení čerstvého od zmraženého/rozmraženého masa prakticky použitelná.Při dlouhodobém chladírenském skladování by produkty rozkladu masa nebo mikrobiální napadení masa mohlo vyvolávat vyšší aktivitu enzymů v důsledku poškozování buněčných organel vlastními enzymy namísto mrazem, a rušit tak detekci. V přípa

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena Alimentorum XXXII. Mäso a mäsové výrobky - produkci, bezpečnost a kvalita. Zborník prednášok a posterov.

  • ISBN

    978-80-8077-231-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    45-48

  • Publisher name

    Štátna veterinárna a potravinová správa SR Bratislava, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Place of publication

    Bratislava

  • Event location

    Štrbské Pleso

  • Event date

    May 11, 2011

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article