All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892860" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892860 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Extrakce

  • Original language description

    Na rozdíl od extrakce z kapaliny do kapaliny představuje extrakce potravinářských materiálů extrakci typu pevná fáze - kapalina. Potravinářský materiál je v tomto případě považován za pevnou fázi, k extrakci se používají kapaliny jako voda, přísně vybraná organická rozpouštědla a oxid uhličitý v nadkritickém stavu. Při použití vody jako extrakční kapaliny se často tento proces označuje jako vyluhování (extrakce v jednom stupni). Extrakce má zásadní význam v potravinářských technologiích, kde dochází k oddělování žádané látky z přírodního materiálu, kterým mohou být např. semena olejnatých rostlin při výrobě olejů, cukrovka a třtina při výrobě cukru, kávová zrna při výrobě kávy apod. Vlastní reálný proces je velmi složitý a jeho exaktní popis matematickými vztahy je platný vždy s určitými omezeními.

  • Czech name

    Extrakce

  • Czech description

    Na rozdíl od extrakce z kapaliny do kapaliny představuje extrakce potravinářských materiálů extrakci typu pevná fáze - kapalina. Potravinářský materiál je v tomto případě považován za pevnou fázi, k extrakci se používají kapaliny jako voda, přísně vybraná organická rozpouštědla a oxid uhličitý v nadkritickém stavu. Při použití vody jako extrakční kapaliny se často tento proces označuje jako vyluhování (extrakce v jednom stupni). Extrakce má zásadní význam v potravinářských technologiích, kde dochází k oddělování žádané látky z přírodního materiálu, kterým mohou být např. semena olejnatých rostlin při výrobě olejů, cukrovka a třtina při výrobě cukru, kávová zrna při výrobě kávy apod. Vlastní reálný proces je velmi složitý a jeho exaktní popis matematickými vztahy je platný vždy s určitými omezeními.

Classification

  • Type

    C - Chapter in a specialist book

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Book/collection name

    Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob

  • ISBN

    978-80-7418-086-6

  • Number of pages of the result

    16

  • Pages from-to

    232-247

  • Number of pages of the book

    502

  • Publisher name

    Key Publishing s.r.o.

  • Place of publication

    Ostrava

  • UT code for WoS chapter