Modern analytical methods for determination of nanoparticles in foodstuffs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892897" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892897 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití moderních analytických metod pro sledování nanočástic v potravinách
Original language description
Nanotechnologie v současné době představuje nejdynamičtěji se rozvíjející obor, který zahrnuje produkci celé řady nanomateriálů - nanoobjekty a nanočástice. Kromě automobilového, textilního a farmaceutického průmyslu, je i potravinářství jedno z oblastí,kde nachází nanotechnologie své uplatnění. Využití vitaminů a nutraceutik ve formě nanočástic (nanokapsulí - opouzdřené bioaktivní látky) pro obohacení potravin, může vést ke zvýšení absorpce a biodostupnosti v živých organismech. Je velmi důležité zvážit rizika využití nanomateriálů, především syntetických nanočástic, záměrně používaných v produkci potravin, jejich případný vliv na lidský organismus a životní prostředí. Cílem studie byla snaha vyvinout vhodnou metodu pro stanovení syntetických nanočástic v potravinách. V rámci projetku NanoLyse byly testovány nanočástice polysorbátového typu, jedná se o nosný systém založený na nano-micelách NovaSOL (vyráběný firmou Aquanova, Německo) pro vnesení antioxidantů a nutraceutik do potravin
Czech name
Využití moderních analytických metod pro sledování nanočástic v potravinách
Czech description
Nanotechnologie v současné době představuje nejdynamičtěji se rozvíjející obor, který zahrnuje produkci celé řady nanomateriálů - nanoobjekty a nanočástice. Kromě automobilového, textilního a farmaceutického průmyslu, je i potravinářství jedno z oblastí,kde nachází nanotechnologie své uplatnění. Využití vitaminů a nutraceutik ve formě nanočástic (nanokapsulí - opouzdřené bioaktivní látky) pro obohacení potravin, může vést ke zvýšení absorpce a biodostupnosti v živých organismech. Je velmi důležité zvážit rizika využití nanomateriálů, především syntetických nanočástic, záměrně používaných v produkci potravin, jejich případný vliv na lidský organismus a životní prostředí. Cílem studie byla snaha vyvinout vhodnou metodu pro stanovení syntetických nanočástic v potravinách. V rámci projetku NanoLyse byly testovány nanočástice polysorbátového typu, jedná se o nosný systém založený na nano-micelách NovaSOL (vyráběný firmou Aquanova, Německo) pro vnesení antioxidantů a nutraceutik do potravin
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Volume of the periodical
41
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
202-205
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—