All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Modern analytical methods for determination of nanoparticles in foodstuffs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892897" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892897 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití moderních analytických metod pro sledování nanočástic v potravinách

  • Original language description

    Nanotechnologie v současné době představuje nejdynamičtěji se rozvíjející obor, který zahrnuje produkci celé řady nanomateriálů - nanoobjekty a nanočástice. Kromě automobilového, textilního a farmaceutického průmyslu, je i potravinářství jedno z oblastí,kde nachází nanotechnologie své uplatnění. Využití vitaminů a nutraceutik ve formě nanočástic (nanokapsulí - opouzdřené bioaktivní látky) pro obohacení potravin, může vést ke zvýšení absorpce a biodostupnosti v živých organismech. Je velmi důležité zvážit rizika využití nanomateriálů, především syntetických nanočástic, záměrně používaných v produkci potravin, jejich případný vliv na lidský organismus a životní prostředí. Cílem studie byla snaha vyvinout vhodnou metodu pro stanovení syntetických nanočástic v potravinách. V rámci projetku NanoLyse byly testovány nanočástice polysorbátového typu, jedná se o nosný systém založený na nano-micelách NovaSOL (vyráběný firmou Aquanova, Německo) pro vnesení antioxidantů a nutraceutik do potravin

  • Czech name

    Využití moderních analytických metod pro sledování nanočástic v potravinách

  • Czech description

    Nanotechnologie v současné době představuje nejdynamičtěji se rozvíjející obor, který zahrnuje produkci celé řady nanomateriálů - nanoobjekty a nanočástice. Kromě automobilového, textilního a farmaceutického průmyslu, je i potravinářství jedno z oblastí,kde nachází nanotechnologie své uplatnění. Využití vitaminů a nutraceutik ve formě nanočástic (nanokapsulí - opouzdřené bioaktivní látky) pro obohacení potravin, může vést ke zvýšení absorpce a biodostupnosti v živých organismech. Je velmi důležité zvážit rizika využití nanomateriálů, především syntetických nanočástic, záměrně používaných v produkci potravin, jejich případný vliv na lidský organismus a životní prostředí. Cílem studie byla snaha vyvinout vhodnou metodu pro stanovení syntetických nanočástic v potravinách. V rámci projetku NanoLyse byly testovány nanočástice polysorbátového typu, jedná se o nosný systém založený na nano-micelách NovaSOL (vyráběný firmou Aquanova, Německo) pro vnesení antioxidantů a nutraceutik do potravin

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    41

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    202-205

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database