Biologically active compounds, changes during technological and culinary treatment
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892898" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892898 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22340/11:43892898
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Biologicky aktivní látky semene lnu - změny při technologickém a kulinárním zpracování
Original language description
Jednou ze zemědělských plodin s dlouholetou pěstitelskou tradicí v ČR je len setý (Linum usitatissmum L.). Je známý především jako zdroj vlákna pro textilní použití a také jako zdroj technického oleje. V potravinářství je využíváno semeno lnu, které je především ceněno pro vysoký obsah vlákniny, fytoestrogenních látek, karotenoidů a kyseliny linolenové. Na druhou stranu obsahuje semeno lnu také antinutriční látky - kyanogenní glykosidy. Realizovaná studie byla zaměřena na sledování hladin fytoestrogenusecoisolariciresinolu, karotenoidu luteinu a kyanogenních glykosidů (linustatinu, neolinustatinu a linamarinu) v různých odrůdách lnu. Vzhledem k tomu, že se len často přidává do pečiva, bylo cílem studie také sledovat změny v obsahu uvedených biologickyaktivních látek při tepelném zpracování, studována byla i jejich distribuce mezi olej a pokrutiny při lisování lněného semene.
Czech name
Biologicky aktivní látky semene lnu - změny při technologickém a kulinárním zpracování
Czech description
Jednou ze zemědělských plodin s dlouholetou pěstitelskou tradicí v ČR je len setý (Linum usitatissmum L.). Je známý především jako zdroj vlákna pro textilní použití a také jako zdroj technického oleje. V potravinářství je využíváno semeno lnu, které je především ceněno pro vysoký obsah vlákniny, fytoestrogenních látek, karotenoidů a kyseliny linolenové. Na druhou stranu obsahuje semeno lnu také antinutriční látky - kyanogenní glykosidy. Realizovaná studie byla zaměřena na sledování hladin fytoestrogenusecoisolariciresinolu, karotenoidu luteinu a kyanogenních glykosidů (linustatinu, neolinustatinu a linamarinu) v různých odrůdách lnu. Vzhledem k tomu, že se len často přidává do pečiva, bylo cílem studie také sledovat změny v obsahu uvedených biologickyaktivních látek při tepelném zpracování, studována byla i jejich distribuce mezi olej a pokrutiny při lisování lněného semene.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Volume of the periodical
41
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
206-209
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—