Method for detection of plant oils in dairy products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894747" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894747 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metoda pro detekci rostlinných olejů v mléčných výrobcích
Original language description
Parametry a pracovní charakteristiky uvedené analytické metody, která je založená na principu DART-MS jsou vhodné pro získání rychlé kvalitativní informace o přítomnosti rostlinných tuků v mléčných výrobcích. Metoda byla primárně vyvinuta pro rutinní analýzy v laboratořích Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), za účelem zvýšení rychlosti a umožnění rozsáhlé kontroly falšování mléčných výrobků. Vzhledem k jednoduchosti a rychlosti postupu je však možné ji aplikovat také v dalších státních isoukromých laboratořích a výzkumných centrech. Metodu lze genericky požít také pro analýzu dalších typů matric.
Czech name
Metoda pro detekci rostlinných olejů v mléčných výrobcích
Czech description
Parametry a pracovní charakteristiky uvedené analytické metody, která je založená na principu DART-MS jsou vhodné pro získání rychlé kvalitativní informace o přítomnosti rostlinných tuků v mléčných výrobcích. Metoda byla primárně vyvinuta pro rutinní analýzy v laboratořích Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), za účelem zvýšení rychlosti a umožnění rozsáhlé kontroly falšování mléčných výrobků. Vzhledem k jednoduchosti a rychlosti postupu je však možné ji aplikovat také v dalších státních isoukromých laboratořích a výzkumných centrech. Metodu lze genericky požít také pro analýzu dalších typů matric.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91B306" target="_blank" >QI91B306: Novel strategy for the assessment of the quality and authenticity of food commodities of animal origin in the chain from the farm to the consumer</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Detekce rostlinných olejů
Regulation ID
Osvědčení 3/2013 - Nařízení 882/2004/ES, nařízení 1234/2007/ES (příloha XII) a nařízení 273/2008/ES, zák. 110/1997 Sb.
Technical parameters
Číslo certifikátu: 3/2013
Economical parameters
Předpokládané ekonomické a další přínosy jsou obsaženy v možnosti provádět rychlý cílový i necílový screening vzorků. Ekonomický přínos spočívá v úspoře času na přípravu vzorku (postup přípravy je obvykle velmi jednoduchý a rychlý), nákladů na provedeníchemické analýzy vzorku, především výrazné snížení spotřeby rozpouštědel například oproti chromatografickým technikám založeným na LC-MS. Pro analýzu vzorku technikou DART-MS není zapotřebí separace, což snižuje celkové náklady na analýzu jednoho vzorku,která se rámcově pohybují okolo 500 Kč oproti asi 3 000 Kč v případě chromatografických technik zahrnujících i složitější přípravu vzorků náročnou na chemikálie, pracovní a "přístrojový" čas. Pokud tedy úspora na 1 vzorek činí 2 000 až 2 500 Kč, pak náklady na vyšetření souboru 500 výrobků ročně lze odhadnout na 250 tis. Kč oproti asi 1,5 mil. Kč potřebných při využití původních metodik. Během 5 let aplikace lze tak náklady na kontrolu autenticity mléčných výrobků snížit o více než 6 mil. Kč (83,3 %).
Certification body designation
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Date of certification
—
Method of use
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy