All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Method for detection of plant oils in dairy products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894747" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894747 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Metoda pro detekci rostlinných olejů v mléčných výrobcích

  • Original language description

    Parametry a pracovní charakteristiky uvedené analytické metody, která je založená na principu DART-MS jsou vhodné pro získání rychlé kvalitativní informace o přítomnosti rostlinných tuků v mléčných výrobcích. Metoda byla primárně vyvinuta pro rutinní analýzy v laboratořích Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), za účelem zvýšení rychlosti a umožnění rozsáhlé kontroly falšování mléčných výrobků. Vzhledem k jednoduchosti a rychlosti postupu je však možné ji aplikovat také v dalších státních isoukromých laboratořích a výzkumných centrech. Metodu lze genericky požít také pro analýzu dalších typů matric.

  • Czech name

    Metoda pro detekci rostlinných olejů v mléčných výrobcích

  • Czech description

    Parametry a pracovní charakteristiky uvedené analytické metody, která je založená na principu DART-MS jsou vhodné pro získání rychlé kvalitativní informace o přítomnosti rostlinných tuků v mléčných výrobcích. Metoda byla primárně vyvinuta pro rutinní analýzy v laboratořích Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), za účelem zvýšení rychlosti a umožnění rozsáhlé kontroly falšování mléčných výrobků. Vzhledem k jednoduchosti a rychlosti postupu je však možné ji aplikovat také v dalších státních isoukromých laboratořích a výzkumných centrech. Metodu lze genericky požít také pro analýzu dalších typů matric.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI91B306" target="_blank" >QI91B306: Novel strategy for the assessment of the quality and authenticity of food commodities of animal origin in the chain from the farm to the consumer</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    Detekce rostlinných olejů

  • Regulation ID

    Osvědčení 3/2013 - Nařízení 882/2004/ES, nařízení 1234/2007/ES (příloha XII) a nařízení 273/2008/ES, zák. 110/1997 Sb.

  • Technical parameters

    Číslo certifikátu: 3/2013

  • Economical parameters

    Předpokládané ekonomické a další přínosy jsou obsaženy v možnosti provádět rychlý cílový i necílový screening vzorků. Ekonomický přínos spočívá v úspoře času na přípravu vzorku (postup přípravy je obvykle velmi jednoduchý a rychlý), nákladů na provedeníchemické analýzy vzorku, především výrazné snížení spotřeby rozpouštědel například oproti chromatografickým technikám založeným na LC-MS. Pro analýzu vzorku technikou DART-MS není zapotřebí separace, což snižuje celkové náklady na analýzu jednoho vzorku,která se rámcově pohybují okolo 500 Kč oproti asi 3 000 Kč v případě chromatografických technik zahrnujících i složitější přípravu vzorků náročnou na chemikálie, pracovní a "přístrojový" čas. Pokud tedy úspora na 1 vzorek činí 2 000 až 2 500 Kč, pak náklady na vyšetření souboru 500 výrobků ročně lze odhadnout na 250 tis. Kč oproti asi 1,5 mil. Kč potřebných při využití původních metodik. Během 5 let aplikace lze tak náklady na kontrolu autenticity mléčných výrobků snížit o více než 6 mil. Kč (83,3 %).

  • Certification body designation

    Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • Date of certification

  • Method of use

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy