The use of some aromatic herbs to stabilize the frying oils
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894765" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894765 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Použití některých aromatických bylin ke stabilizaci smažicích olejů
Original language description
Schopnost oregana (Origanum vulgare L.), šalvěje lékařské (Salvia officinalis L.) a tymiánu (Thymus vulgaris L.) inhibovat oxidaci řepkového a slunečnicového oleje při jejich skladování po smažení se sledovala pomocí Schaalova testu při teplotě 60°C. Podmínky pokusu v podstatě imitují běžný způsob použití smažicích a fritovacích olejů v domácnosti. Pro porovnání byly použity syntetické antioxidanty BHT a propyl gallát. Čerstvý a sušený tymián a sušená šalvěj zvýšily oxidační stabilitu smažicích olejů během jejich následného skladování. Jejich účinnost byla srovnatelná jako účinnost propyl gallátu. Oregano a BHT byly v ochraně proti oxidaci smažicích olejů neúčinné.
Czech name
Použití některých aromatických bylin ke stabilizaci smažicích olejů
Czech description
Schopnost oregana (Origanum vulgare L.), šalvěje lékařské (Salvia officinalis L.) a tymiánu (Thymus vulgaris L.) inhibovat oxidaci řepkového a slunečnicového oleje při jejich skladování po smažení se sledovala pomocí Schaalova testu při teplotě 60°C. Podmínky pokusu v podstatě imitují běžný způsob použití smažicích a fritovacích olejů v domácnosti. Pro porovnání byly použity syntetické antioxidanty BHT a propyl gallát. Čerstvý a sušený tymián a sušená šalvěj zvýšily oxidační stabilitu smažicích olejů během jejich následného skladování. Jejich účinnost byla srovnatelná jako účinnost propyl gallátu. Oregano a BHT byly v ochraně proti oxidaci smažicích olejů neúčinné.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků 18. Odborného semináře s mezinárodní účastí Aktuální otázky pěstování léčivých, aromatických a kořeninových rostlin
ISBN
978-80-7375-670-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
89-94
Publisher name
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Lednice
Event date
Dec 5, 2012
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—