All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The use of some aromatic herbs to stabilize the frying oils

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894765" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894765 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Použití některých aromatických bylin ke stabilizaci smažicích olejů

  • Original language description

    Schopnost oregana (Origanum vulgare L.), šalvěje lékařské (Salvia officinalis L.) a tymiánu (Thymus vulgaris L.) inhibovat oxidaci řepkového a slunečnicového oleje při jejich skladování po smažení se sledovala pomocí Schaalova testu při teplotě 60°C. Podmínky pokusu v podstatě imitují běžný způsob použití smažicích a fritovacích olejů v domácnosti. Pro porovnání byly použity syntetické antioxidanty BHT a propyl gallát. Čerstvý a sušený tymián a sušená šalvěj zvýšily oxidační stabilitu smažicích olejů během jejich následného skladování. Jejich účinnost byla srovnatelná jako účinnost propyl gallátu. Oregano a BHT byly v ochraně proti oxidaci smažicích olejů neúčinné.

  • Czech name

    Použití některých aromatických bylin ke stabilizaci smažicích olejů

  • Czech description

    Schopnost oregana (Origanum vulgare L.), šalvěje lékařské (Salvia officinalis L.) a tymiánu (Thymus vulgaris L.) inhibovat oxidaci řepkového a slunečnicového oleje při jejich skladování po smažení se sledovala pomocí Schaalova testu při teplotě 60°C. Podmínky pokusu v podstatě imitují běžný způsob použití smažicích a fritovacích olejů v domácnosti. Pro porovnání byly použity syntetické antioxidanty BHT a propyl gallát. Čerstvý a sušený tymián a sušená šalvěj zvýšily oxidační stabilitu smažicích olejů během jejich následného skladování. Jejich účinnost byla srovnatelná jako účinnost propyl gallátu. Oregano a BHT byly v ochraně proti oxidaci smažicích olejů neúčinné.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků 18. Odborného semináře s mezinárodní účastí Aktuální otázky pěstování léčivých, aromatických a kořeninových rostlin

  • ISBN

    978-80-7375-670-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    89-94

  • Publisher name

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Lednice

  • Event date

    Dec 5, 2012

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article