Influence of physicochemical factors on gushing mechanism
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895244" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895244 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva
Original language description
Přepěňování piva neboli gushing je negativní jev, při kterém samovolně dochází k prudkému úniku kapaliny z lahve nebo plechovky. I přes letitý výzkum stále ještě nebyl plně objasněn. Problém studia gushingu spočívá v jeho sezónní variabilitě, v závislosti na použitých surovinách a technologickém zpracování. Navíc se jeho intenzita může během let měnit. Dále souvisí také s faktem, že dosud není k dospozici jednoduchá a levná metoda pro jeho výzkum. Cílem práce bylo najít vhodnou použitelnou gushingovou matrici, na které by bylo možno zkoumat fyzikálně-chemickou podstatu přepěňování pomocí nového experimentálního tlakového zařízení. Byla postavena jednoduchá a levná aparatura pro studium přepěňování piva. Na tlakovém zařízení je umístěn systém ventilů, jimiž se kontroluje odvod/přívod plynné a kapalné fáze a je zde možnost připojení tlakového a teplotního čidla. Pomocí ventilů pro odvod plyné fáze je pak možno regulovat rychlost poklesu přetlaku plynu nad kapalinou ? jeho náhlé snížení i
Czech name
Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva
Czech description
Přepěňování piva neboli gushing je negativní jev, při kterém samovolně dochází k prudkému úniku kapaliny z lahve nebo plechovky. I přes letitý výzkum stále ještě nebyl plně objasněn. Problém studia gushingu spočívá v jeho sezónní variabilitě, v závislosti na použitých surovinách a technologickém zpracování. Navíc se jeho intenzita může během let měnit. Dále souvisí také s faktem, že dosud není k dospozici jednoduchá a levná metoda pro jeho výzkum. Cílem práce bylo najít vhodnou použitelnou gushingovou matrici, na které by bylo možno zkoumat fyzikálně-chemickou podstatu přepěňování pomocí nového experimentálního tlakového zařízení. Byla postavena jednoduchá a levná aparatura pro studium přepěňování piva. Na tlakovém zařízení je umístěn systém ventilů, jimiž se kontroluje odvod/přívod plynné a kapalné fáze a je zde možnost připojení tlakového a teplotního čidla. Pomocí ventilů pro odvod plyné fáze je pak možno regulovat rychlost poklesu přetlaku plynu nad kapalinou ? jeho náhlé snížení i
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Konference CHISA 2013
ISBN
978-80-02-02500-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
"1-6"-"6-"
Publisher name
Česká společnost chemického inženýrství
Place of publication
Praha
Event location
Srní
Event date
Oct 14, 2013
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—