Determining isotope ratios of synthetic acetic acid in spirit vinegars, vinegar pickles and canned vegetables pickles containing spirit vinegar using 2H-NMR and IRMS spectrometry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896539" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896539 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení izotopových poměrů kyseliny octové v kvasných lihových octech, v octových nálevech a v nálevech z konzervované zeleniny s obsahem kvasného lihového octa pomocí 2H-NMR a IRMS spektrometrie
Original language description
Cílem metodiky je stanovení izotopových poměrů D/H, 13C/12C kyseliny octové a 18O/16O vody v kvasných lihových octech, v octových nálevech a v nálevech z konzervované zeleniny s obsahem kvasného lihového octa pomocí 2H-NMR a IRMS spektrometrie, na jejichž základě lze stanovit původ kvasného lihového octa. Metodika pomůže odhalit přídavek syntetické kyseliny octové do kvasného lihového octa, odhalit nepoctivé výrobce, stabilizovat dodavatelsko-odběratelské vztahy a zvýšit konkurenceschopnost českých výrobců.
Czech name
Stanovení izotopových poměrů kyseliny octové v kvasných lihových octech, v octových nálevech a v nálevech z konzervované zeleniny s obsahem kvasného lihového octa pomocí 2H-NMR a IRMS spektrometrie
Czech description
Cílem metodiky je stanovení izotopových poměrů D/H, 13C/12C kyseliny octové a 18O/16O vody v kvasných lihových octech, v octových nálevech a v nálevech z konzervované zeleniny s obsahem kvasného lihového octa pomocí 2H-NMR a IRMS spektrometrie, na jejichž základě lze stanovit původ kvasného lihového octa. Metodika pomůže odhalit přídavek syntetické kyseliny octové do kvasného lihového octa, odhalit nepoctivé výrobce, stabilizovat dodavatelsko-odběratelské vztahy a zvýšit konkurenceschopnost českých výrobců.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Methods and parameters for evaluation of foodstuffs and food raw materials authenticity.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
VŠCHT_324_2/2013
Regulation ID
Osvědčení 2/2013
Technical parameters
Osvědčení 2/2013
Economical parameters
Testování kvality a autenticity potravin je jedním z hlavních úkolů laboratoří kontrolních orgánů, včetně celně-technické laboratoře, která je primárním uživatelem této metodiky. Metodika pro určení autenticity kvasných lihových octů a octových nálevů jepřipravená k přímému využití a laboratoř aplikací postupu uspoří jak z hlediska laboratorního času, tak z hlediska počtu osob a laboratorního spotřebního materiálu potřebného k vývoji vlastní metody. Metodika obsahuje údaje získané výzkumnou a experimentální činností v rámci řešení projektu č. QI91B283 financovaného Ministerstvem zemědělství; objem finančních prostředků věnovaných této konkrétní metodice je cca 300 tis. Kč; této částce tedy odpovídá ekonomický přínos pro uživatele.
Certification body designation
Státní zemědělská a potravinářská inspekce se sídlem Květná 15, 603 00 Brno, IČ: 75014149, DIČ: CZ75014149, zastoupená Ing. Petrem Cuhrou, ředitelem inspektorátu v Praze
Date of certification
—
Method of use
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel