Calcium Carbonate - Polymorphism, Origin in Juice Purification, Sizes of Aggregates, and Their Consequences
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897273" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897273 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2014/PDF/361-364.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2014/PDF/361-364.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Krystalické modifikace uhličitanu vápenatého, jeho vznik při epuraci, velikosti agregátů a jejich dopady na čištění šťáv.
Original language description
Vznik polymorfu ve vodném prostředí je ovlivněn podmínkami krystalizace, přičemž již vytvořené krystaly CaCO3 se mohou dále transformovat na termodynamicky nejvíce stabilní kalcit. V článku jsou porovnávány tvary krystalů, které byly nalezeny v saturačním kalu, s podobnými tvary získanými srážením CaCO3 bez přítomnosti sacharosy. K identifikaci jednotlivých polymorfů od sebe či od dalších krystalických látek lze využít např. rentgenovou difraktometrii, termogravimetrii, infračervenou či Ramanovu spektrometrii. Je popsán mechanismus vzniku uhličitanu vápenatého v saturaci a diskutován vliv iontové síly na přesycení roztoku uhličitanu vápenatého. Je charakterizován měrný povrch uhličitanu vápenatého ve sraženině saturačního kalu a odhadnut počet krystalůo velikosti asi 0,3 ?m v průměrné sedimentující částici. Závěr článku je věnován vlivům na velikost částic saturačního kalu při epuraci, která souvisí se sedimentovatelností a filtrovatelností saturovaných šťáv.
Czech name
Krystalické modifikace uhličitanu vápenatého, jeho vznik při epuraci, velikosti agregátů a jejich dopady na čištění šťáv.
Czech description
Vznik polymorfu ve vodném prostředí je ovlivněn podmínkami krystalizace, přičemž již vytvořené krystaly CaCO3 se mohou dále transformovat na termodynamicky nejvíce stabilní kalcit. V článku jsou porovnávány tvary krystalů, které byly nalezeny v saturačním kalu, s podobnými tvary získanými srážením CaCO3 bez přítomnosti sacharosy. K identifikaci jednotlivých polymorfů od sebe či od dalších krystalických látek lze využít např. rentgenovou difraktometrii, termogravimetrii, infračervenou či Ramanovu spektrometrii. Je popsán mechanismus vzniku uhličitanu vápenatého v saturaci a diskutován vliv iontové síly na přesycení roztoku uhličitanu vápenatého. Je charakterizován měrný povrch uhličitanu vápenatého ve sraženině saturačního kalu a odhadnut počet krystalůo velikosti asi 0,3 ?m v průměrné sedimentující částici. Závěr článku je věnován vlivům na velikost částic saturačního kalu při epuraci, která souvisí se sedimentovatelností a filtrovatelností saturovaných šťáv.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Volume of the periodical
130
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
361-364
UT code for WoS article
000345355400008
EID of the result in the Scopus database
—