Oxidation stabilitz of colostrum
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902592" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902592 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Oxidační stabilita mleziva
Original language description
Vzorky sušeného kravského a kozího mleziva byly skladovány po dobu 18 týdnů při různých teplotách (8, 25 a 30 o C). Vzorky kozího mleziva byly uloženy v otevřené i uzavřené atmosféře. Během skladování se zvýšil obsah těkavých vedlejší produktů oxidace lipidů. Tyto produkty jsou senzoricky aktivní láteky (aldehydy a těkavé kyseliny). Sekundární oxidační produkty byly stanoveny metodou plynové chromatografie s hmotnostní detekcí (GC / MS). Příprava vzorku byla provedena pomocí SPME (Solid Phase mikroextrakce). Během skladování došlo k nárůstu aldehydů (pentanal, hexanal a heptanal), které byly dále oxidovány na těkavých kyselin (kyseliny pentanové, kyseliny hexanové, kyseliny heptanové). Obsah oxidačních produktů lipidů zvyšuje s rostoucí teplotou a otevřené atmosféře.
Czech name
Oxidační stabilita mleziva
Czech description
Vzorky sušeného kravského a kozího mleziva byly skladovány po dobu 18 týdnů při různých teplotách (8, 25 a 30 o C). Vzorky kozího mleziva byly uloženy v otevřené i uzavřené atmosféře. Během skladování se zvýšil obsah těkavých vedlejší produktů oxidace lipidů. Tyto produkty jsou senzoricky aktivní láteky (aldehydy a těkavé kyseliny). Sekundární oxidační produkty byly stanoveny metodou plynové chromatografie s hmotnostní detekcí (GC / MS). Příprava vzorku byla provedena pomocí SPME (Solid Phase mikroextrakce). Během skladování došlo k nárůstu aldehydů (pentanal, hexanal a heptanal), které byly dále oxidovány na těkavých kyselin (kyseliny pentanové, kyseliny hexanové, kyseliny heptanové). Obsah oxidačních produktů lipidů zvyšuje s rostoucí teplotou a otevřené atmosféře.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210376" target="_blank" >QJ1210376: Colostrum as a source of new primary products in food and food supplements characterized by improved dietary properties and high content of natural biologically active substances.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-973-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
53-58
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 20, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—