All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Authentication and quantification of the meat using DNA analysis

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43903415" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43903415 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Autentifikace a kvantifikace komerčně významných druhů masa pomocí DNA analýzy

  • Original language description

    Cílem této práce bylo navržení a ověření metodiky na odhalení těchto nesrovnalostí založené na polymerázové řetězové reakci (PCR). Postup zahrnuje izolaci deoxyribonukleové kyseliny ze vzorků masa a masných výrobků, protokoly PCR navržené pro kontrolu autenticity biologického původu vzorku a kvantifikaci podílu DNA hovězího a vepřového masa. K izolaci deoxyribonukleové kyseliny byl vybrán a experimentálně ověřen protokol definovaný v normě ČSN EN ISO 21571 využívající ionogenní detergent cetyltrimetylamonium bromid (CTAB). K druhové identifikaci byla použita kvalitativní mnohonásobná PCR se specifickými primery komplementárními k mitochondriální DNA prasat, skotu, drůbeže, koně a ke genomové DNA savců a drůbeže. Při návrhu metodiky bylo přihlédnuto k faktu, že jednotlivé živočišné druhy mají odlišnou sekvenci mitochondriální DNA v genu pro cytochrom b. Detekční limit genomové DNA byl stanoven na 0,3 ng DNA v reakci. Pro určení zastoupení vybraných druhů masa byla použita metoda kvantitativní PCR s fluorescenční detekcí v reálném čase (qPCR). Byla provedena relativní kvantifikace s primery a sondami specificky rozpoznávající sekvence cílových DNA vepřového beta aktinu, hovězí cGMP fosfodiesterázy a genu kódujícího myostatin. Kvantifikace všech tří cílových úseků byly prováděny simultánně v jedné amplifikační reakci, efektivita procesů byla ověřena prostřednictvím DNA různé koncentrace.

  • Czech name

    Autentifikace a kvantifikace komerčně významných druhů masa pomocí DNA analýzy

  • Czech description

    Cílem této práce bylo navržení a ověření metodiky na odhalení těchto nesrovnalostí založené na polymerázové řetězové reakci (PCR). Postup zahrnuje izolaci deoxyribonukleové kyseliny ze vzorků masa a masných výrobků, protokoly PCR navržené pro kontrolu autenticity biologického původu vzorku a kvantifikaci podílu DNA hovězího a vepřového masa. K izolaci deoxyribonukleové kyseliny byl vybrán a experimentálně ověřen protokol definovaný v normě ČSN EN ISO 21571 využívající ionogenní detergent cetyltrimetylamonium bromid (CTAB). K druhové identifikaci byla použita kvalitativní mnohonásobná PCR se specifickými primery komplementárními k mitochondriální DNA prasat, skotu, drůbeže, koně a ke genomové DNA savců a drůbeže. Při návrhu metodiky bylo přihlédnuto k faktu, že jednotlivé živočišné druhy mají odlišnou sekvenci mitochondriální DNA v genu pro cytochrom b. Detekční limit genomové DNA byl stanoven na 0,3 ng DNA v reakci. Pro určení zastoupení vybraných druhů masa byla použita metoda kvantitativní PCR s fluorescenční detekcí v reálném čase (qPCR). Byla provedena relativní kvantifikace s primery a sondami specificky rozpoznávající sekvence cílových DNA vepřového beta aktinu, hovězí cGMP fosfodiesterázy a genu kódujícího myostatin. Kvantifikace všech tří cílových úseků byly prováděny simultánně v jedné amplifikační reakci, efektivita procesů byla ověřena prostřednictvím DNA různé koncentrace.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1530272" target="_blank" >QJ1530272: Complex strategies for effective detection of food fraud in the chain production-consumer</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů