Laboratory prepaired extrudates and their study using RVA
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43903491" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43903491 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování vlivu extruze na RVA-křivky laboratorně připravených extrudátů
Original language description
Extruze je mechanicko-termický způsob zpracování vstupních surovin. Během extruze dochází ke stlačení vstupní směsi a k rychlému vypuštění skrz úzkou trysku do okolní atmosféry1. Při teplotách mezi 120 - 180oC a tlacích 55 - 250 barů dochází k pufování výrobků2. K ověření vlastností extrudovaných výrobků byl použit jednošnekový laboratorní extrudér KE 19 Německé firmy Brabender. Byly připraveny vstupní směsi s 10 % přídavkem vody na hmotu. Parametry extruze byly nastaveny, tak že byla použita šnekovnice s kompresním poměrem 1:2, rychlost dávkování vstupní směsi byla 10 ot. / min, výstupní tryska měla průměr 4 mm a teplota podél extrudéru byla udržována konstantní (50, 90, 120, 140oC ). Otáčky šnekovnice byly měněny od 80 do 140 ot./min s krokem 20 ot./min. Získané vzorky byly proměřeny na reometru RVA 4500 (Perten, Śvédsko) byla použita předdefinovaná metoda "cooked product RVA profile"(lit.3). Při této metodě se vyhodnocuje maximální viskozita při 25oC (cold paste viscosity), maximální viskozita před ochlazením (hot viscozity) vzorku a konečná viskozita na konci měření (final viscosity). Hodnoty těchto parametrů jsou spojovány s tepelně poškozenými škroby, kdy maximum "cold paste viscosity" se vyskytuje pouze v tepelně úpravených škrobech nikoliv v nativních škrobech. Maximum (hot viscosity) se spojuje s přítomností nezmazovatělých škrobových zrn ve vzorku a final maximum by mělo souviset s retrogradací škrobu4. Ve vzorcích extrudovaných hrachových škrobů, pšeničných škrobů a kukuřičných škrobů byly tyto parametry sledovány a dány do souvislosti s rychlostí otáčení šnekovnice.
Czech name
Sledování vlivu extruze na RVA-křivky laboratorně připravených extrudátů
Czech description
Extruze je mechanicko-termický způsob zpracování vstupních surovin. Během extruze dochází ke stlačení vstupní směsi a k rychlému vypuštění skrz úzkou trysku do okolní atmosféry1. Při teplotách mezi 120 - 180oC a tlacích 55 - 250 barů dochází k pufování výrobků2. K ověření vlastností extrudovaných výrobků byl použit jednošnekový laboratorní extrudér KE 19 Německé firmy Brabender. Byly připraveny vstupní směsi s 10 % přídavkem vody na hmotu. Parametry extruze byly nastaveny, tak že byla použita šnekovnice s kompresním poměrem 1:2, rychlost dávkování vstupní směsi byla 10 ot. / min, výstupní tryska měla průměr 4 mm a teplota podél extrudéru byla udržována konstantní (50, 90, 120, 140oC ). Otáčky šnekovnice byly měněny od 80 do 140 ot./min s krokem 20 ot./min. Získané vzorky byly proměřeny na reometru RVA 4500 (Perten, Śvédsko) byla použita předdefinovaná metoda "cooked product RVA profile"(lit.3). Při této metodě se vyhodnocuje maximální viskozita při 25oC (cold paste viscosity), maximální viskozita před ochlazením (hot viscozity) vzorku a konečná viskozita na konci měření (final viscosity). Hodnoty těchto parametrů jsou spojovány s tepelně poškozenými škroby, kdy maximum "cold paste viscosity" se vyskytuje pouze v tepelně úpravených škrobech nikoliv v nativních škrobech. Maximum (hot viscosity) se spojuje s přítomností nezmazovatělých škrobových zrn ve vzorku a final maximum by mělo souviset s retrogradací škrobu4. Ve vzorcích extrudovaných hrachových škrobů, pšeničných škrobů a kukuřičných škrobů byly tyto parametry sledovány a dány do souvislosti s rychlostí otáčení šnekovnice.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310219" target="_blank" >QJ1310219: Wheat with specific starch composition and features for food and non-food purposes</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů