All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Possibilities of exploatation of rhamnolipids to increase the bioavailability of unusual carbon sources

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43915549" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43915549 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/61388971:_____/18:00490770

  • Result on the web

    <a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3110/3094" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3110/3094</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnosti využití rhamnolipidů pro zvýšení biodostupnosti neobvyklých zdrojů uhlíku

  • Original language description

    Rhamnolipidy se řadí mezi aniontové biosurfaktanty z řad glykolipidů. Jsou produkovány kmeny Pseudomonas aeruginosa a vyznačují se nízkou toxicitou a snadnou biodegrabilitou. Využívají se při bioremediacích hydrofobních polutantů a odstraňování těžkých kovů1. Jejich účinku je možné využít pro lepší biodostupnost hydrofobních substrátů, které mohou sloužit jako zdroje uhlíku pro mikroorganismy2. Některé druhy kvasinek dokáží využívat neobvyklé zdroje uhlíku, jako např. n-alkany3 přímo přeměnou na mastnou kyselinu bez degradace na acetát4. Mezi kvasinky, které jsou schopné růst na uhlovodících, patří rody Yarrowia, Candida, Rhodotorula a u některých kmenů Candida maltosa bylo zjištěno, že využívají n-hexadekan rychleji než glukosu5. Alkany jako zdroje uhlíku mohou ovlivnit růst kvasinkových buněk a zastoupení mastných kyselin v buněčné biomase. Použití n-alkanů s lichým počtem atomů uhlíku může vést k modulaci obsahu mastných kyselin s lichým počtem uhlíků, které jsou zkoumány pro své využití ve stravě lidí6,7. Bylo prokázáno, že kyselina pentadekanová a heptadekanová mají pozitivní účinek na lidské zdraví a přispívají ke snížení rizika vzniku roztroušené sklerózy8,9. V naší práci jsme se zaměřili na vliv rhamnolipidů na růst Candida krusei DBM 2136 a Candida tropicalis DBM 2166 v přítomnosti n-pentadekanu a n-heptadekanu a související změny v obsahu a zastoupení mastných kyselin v buňkách.

  • Czech name

    Možnosti využití rhamnolipidů pro zvýšení biodostupnosti neobvyklých zdrojů uhlíku

  • Czech description

    Rhamnolipidy se řadí mezi aniontové biosurfaktanty z řad glykolipidů. Jsou produkovány kmeny Pseudomonas aeruginosa a vyznačují se nízkou toxicitou a snadnou biodegrabilitou. Využívají se při bioremediacích hydrofobních polutantů a odstraňování těžkých kovů1. Jejich účinku je možné využít pro lepší biodostupnost hydrofobních substrátů, které mohou sloužit jako zdroje uhlíku pro mikroorganismy2. Některé druhy kvasinek dokáží využívat neobvyklé zdroje uhlíku, jako např. n-alkany3 přímo přeměnou na mastnou kyselinu bez degradace na acetát4. Mezi kvasinky, které jsou schopné růst na uhlovodících, patří rody Yarrowia, Candida, Rhodotorula a u některých kmenů Candida maltosa bylo zjištěno, že využívají n-hexadekan rychleji než glukosu5. Alkany jako zdroje uhlíku mohou ovlivnit růst kvasinkových buněk a zastoupení mastných kyselin v buněčné biomase. Použití n-alkanů s lichým počtem atomů uhlíku může vést k modulaci obsahu mastných kyselin s lichým počtem uhlíků, které jsou zkoumány pro své využití ve stravě lidí6,7. Bylo prokázáno, že kyselina pentadekanová a heptadekanová mají pozitivní účinek na lidské zdraví a přispívají ke snížení rizika vzniku roztroušené sklerózy8,9. V naší práci jsme se zaměřili na vliv rhamnolipidů na růst Candida krusei DBM 2136 a Candida tropicalis DBM 2166 v přítomnosti n-pentadekanu a n-heptadekanu a související změny v obsahu a zastoupení mastných kyselin v buňkách.

Classification

  • Type

    J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA17-00027S" target="_blank" >GA17-00027S: Very long chain fatty acids from microorganisms</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    122

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    384-388

  • UT code for WoS article

    000435079400008

  • EID of the result in the Scopus database

    2-s2.0-85050463777