Fat oxidation products as sources of defects on packaged spring water
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917350" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917350 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2018.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Produkty oxidace tuků jako zdroje přípachu balené pramenité vody
Original language description
Cílem této práce bylo navrhnout metodiku a identifikovat příčinu přípachu balené pramenité vody ve skleněných lahvích. Pro počáteční screening byla použita senzorická analýza a plynová chromatografie s hmotnostní spektrometrií a olfaktometrickým detektorem. Vybrané sloučeniny byly 18 poté analyzovány a kvantifikovány pomocí metody selective ion monitoring. Jako zdroj přípachu byl identifikován 2,4-dekadienal, produkt oxidace mastných kyselin, který vzniká během smažení a může difundovat skrz obalový materiál do výrobku. Jeho koncentrace v analyzovaných vzorcích byla v rozmezí od <0,15 μg / l do 3,1 μg / l. Vzhledem k tomu, že limit detekce je 1 μg/l, nesprávné podmínky skladování mohou snížit smyslové vlastnosti balené vody.
Czech name
Produkty oxidace tuků jako zdroje přípachu balené pramenité vody
Czech description
Cílem této práce bylo navrhnout metodiku a identifikovat příčinu přípachu balené pramenité vody ve skleněných lahvích. Pro počáteční screening byla použita senzorická analýza a plynová chromatografie s hmotnostní spektrometrií a olfaktometrickým detektorem. Vybrané sloučeniny byly 18 poté analyzovány a kvantifikovány pomocí metody selective ion monitoring. Jako zdroj přípachu byl identifikován 2,4-dekadienal, produkt oxidace mastných kyselin, který vzniká během smažení a může difundovat skrz obalový materiál do výrobku. Jeho koncentrace v analyzovaných vzorcích byla v rozmezí od <0,15 μg / l do 3,1 μg / l. Vzhledem k tomu, že limit detekce je 1 μg/l, nesprávné podmínky skladování mohou snížit smyslové vlastnosti balené vody.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7592-029-4
ISSN
1802-1433
e-ISSN
1802-1433
Number of pages
4
Pages from-to
126-129
Publisher name
VŠCHT + VÚPP
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 28, 2018
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—