Comparison of methods for detecting defects during pork slaughtering
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43918178" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43918178 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání metod pro detekci vad masa při jatečném opracování prasat
Original language description
Při nesprávném postupu během jatečného opracování prasat mohou vznikat vady, které sice nemají přímý vliv na zdravotní nezávadnost masa, ale zhoršují jeho kvalitu. U vepřového masa je nejčastěji popisován výskyt vady masa s označením PSE maso (pale - bledé, soft - měkké, exudative - vodnaté). Tato vada má přímý vliv na technologické a kulinární využití vepřového masa. Pro posouzení výskytu vad se nejčastěji využívají hodnoty pH1, pH24 (pH po hodině a 24 hodinách po usmrcení zvířete), elektrická vodivost a barva masa. V rámci studie byly hodnoceny vybrané ukazatele na nové porážkové lince v podniku MASO UZENINY PÍSEK, a.s.. Z naměřených hodnot vyplývá, že výskyt vad masa je v případě postupů používaných na nové porážkové lince minimální. Vyhodnocením korelačních závislostí bylo zjištěno, že nejvíce závislé jsou na sobě hodnoty pH a elektrické vodivosti.
Czech name
Porovnání metod pro detekci vad masa při jatečném opracování prasat
Czech description
Při nesprávném postupu během jatečného opracování prasat mohou vznikat vady, které sice nemají přímý vliv na zdravotní nezávadnost masa, ale zhoršují jeho kvalitu. U vepřového masa je nejčastěji popisován výskyt vady masa s označením PSE maso (pale - bledé, soft - měkké, exudative - vodnaté). Tato vada má přímý vliv na technologické a kulinární využití vepřového masa. Pro posouzení výskytu vad se nejčastěji využívají hodnoty pH1, pH24 (pH po hodině a 24 hodinách po usmrcení zvířete), elektrická vodivost a barva masa. V rámci studie byly hodnoceny vybrané ukazatele na nové porážkové lince v podniku MASO UZENINY PÍSEK, a.s.. Z naměřených hodnot vyplývá, že výskyt vad masa je v případě postupů používaných na nové porážkové lince minimální. Vyhodnocením korelačních závislostí bylo zjištěno, že nejvíce závislé jsou na sobě hodnoty pH a elektrické vodivosti.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
O - Projekt operacniho programu
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
36-40
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—