All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of methods for detecting defects during pork slaughtering

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43918178" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43918178 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání metod pro detekci vad masa při jatečném opracování prasat

  • Original language description

    Při nesprávném postupu během jatečného opracování prasat mohou vznikat vady, které sice nemají přímý vliv na zdravotní nezávadnost masa, ale zhoršují jeho kvalitu. U vepřového masa je nejčastěji popisován výskyt vady masa s označením PSE maso (pale - bledé, soft - měkké, exudative - vodnaté). Tato vada má přímý vliv na technologické a kulinární využití vepřového masa. Pro posouzení výskytu vad se nejčastěji využívají hodnoty pH1, pH24 (pH po hodině a 24 hodinách po usmrcení zvířete), elektrická vodivost a barva masa. V rámci studie byly hodnoceny vybrané ukazatele na nové porážkové lince v podniku MASO UZENINY PÍSEK, a.s.. Z naměřených hodnot vyplývá, že výskyt vad masa je v případě postupů používaných na nové porážkové lince minimální. Vyhodnocením korelačních závislostí bylo zjištěno, že nejvíce závislé jsou na sobě hodnoty pH a elektrické vodivosti.

  • Czech name

    Porovnání metod pro detekci vad masa při jatečném opracování prasat

  • Czech description

    Při nesprávném postupu během jatečného opracování prasat mohou vznikat vady, které sice nemají přímý vliv na zdravotní nezávadnost masa, ale zhoršují jeho kvalitu. U vepřového masa je nejčastěji popisován výskyt vady masa s označením PSE maso (pale - bledé, soft - měkké, exudative - vodnaté). Tato vada má přímý vliv na technologické a kulinární využití vepřového masa. Pro posouzení výskytu vad se nejčastěji využívají hodnoty pH1, pH24 (pH po hodině a 24 hodinách po usmrcení zvířete), elektrická vodivost a barva masa. V rámci studie byly hodnoceny vybrané ukazatele na nové porážkové lince v podniku MASO UZENINY PÍSEK, a.s.. Z naměřených hodnot vyplývá, že výskyt vad masa je v případě postupů používaných na nové porážkové lince minimální. Vyhodnocením korelačních závislostí bylo zjištěno, že nejvíce závislé jsou na sobě hodnoty pH a elektrické vodivosti.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    O - Projekt operacniho programu

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    2

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    36-40

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database