All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of lactose in flavored lactose free milk products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921551" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921551 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://cps.vscht.cz/organizace/soubory" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/organizace/soubory</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení laktosy v ochucených bezlaktosových mléčných výrobcích.

  • Original language description

    Jedním z důvodu zdravotních problémů, které vznikají u člověka při konzumaci mléka nebo mléčných výrobků, může být laktosová intolerance. Fermentované mléčné výrobky obsahují méně laktosy než kravské mléko, mohou obsahovat mléčné a probiotické kultury, a proto jsou snadněji stravitelné. V souvislosti s rozvojem mlékárenské technologie se začali vyrábět fermentované mléčné výrobky s nízkým obsahem laktosy. Bezlaktosové potraviny jsou ty, které obsahují méně než 10 mg laktosy na 100 g výrobku (0,01%). Pro stanovení obsahu laktosy v ochucených bezlaktosových mléčných výrobcích od Olma a.s., byla běžná metoda pro stanovení množství sacharidů upravena. Bílkoviny ze vzorku byly odstraněny vysrážením pomoci ethanolu a sacharosa v supernatantu byla hydrolyzována zředěnou kyselinou chlorovodíkovou. Jako vnitřní standard místo xylitolu byl použit glycerol. Analýza byla provedena pomoci kapalinové chromatografie na koloně Cosmosil Sugar D a evaporative light scattering detektorem.

  • Czech name

    Stanovení laktosy v ochucených bezlaktosových mléčných výrobcích.

  • Czech description

    Jedním z důvodu zdravotních problémů, které vznikají u člověka při konzumaci mléka nebo mléčných výrobků, může být laktosová intolerance. Fermentované mléčné výrobky obsahují méně laktosy než kravské mléko, mohou obsahovat mléčné a probiotické kultury, a proto jsou snadněji stravitelné. V souvislosti s rozvojem mlékárenské technologie se začali vyrábět fermentované mléčné výrobky s nízkým obsahem laktosy. Bezlaktosové potraviny jsou ty, které obsahují méně než 10 mg laktosy na 100 g výrobku (0,01%). Pro stanovení obsahu laktosy v ochucených bezlaktosových mléčných výrobcích od Olma a.s., byla běžná metoda pro stanovení množství sacharidů upravena. Bílkoviny ze vzorku byly odstraněny vysrážením pomoci ethanolu a sacharosa v supernatantu byla hydrolyzována zředěnou kyselinou chlorovodíkovou. Jako vnitřní standard místo xylitolu byl použit glycerol. Analýza byla provedena pomoci kapalinové chromatografie na koloně Cosmosil Sugar D a evaporative light scattering detektorem.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-076-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    98-102

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 23, 2020

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article