Determination of lactose in flavored lactose free milk products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921551" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921551 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://cps.vscht.cz/organizace/soubory" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/organizace/soubory</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení laktosy v ochucených bezlaktosových mléčných výrobcích.
Original language description
Jedním z důvodu zdravotních problémů, které vznikají u člověka při konzumaci mléka nebo mléčných výrobků, může být laktosová intolerance. Fermentované mléčné výrobky obsahují méně laktosy než kravské mléko, mohou obsahovat mléčné a probiotické kultury, a proto jsou snadněji stravitelné. V souvislosti s rozvojem mlékárenské technologie se začali vyrábět fermentované mléčné výrobky s nízkým obsahem laktosy. Bezlaktosové potraviny jsou ty, které obsahují méně než 10 mg laktosy na 100 g výrobku (0,01%). Pro stanovení obsahu laktosy v ochucených bezlaktosových mléčných výrobcích od Olma a.s., byla běžná metoda pro stanovení množství sacharidů upravena. Bílkoviny ze vzorku byly odstraněny vysrážením pomoci ethanolu a sacharosa v supernatantu byla hydrolyzována zředěnou kyselinou chlorovodíkovou. Jako vnitřní standard místo xylitolu byl použit glycerol. Analýza byla provedena pomoci kapalinové chromatografie na koloně Cosmosil Sugar D a evaporative light scattering detektorem.
Czech name
Stanovení laktosy v ochucených bezlaktosových mléčných výrobcích.
Czech description
Jedním z důvodu zdravotních problémů, které vznikají u člověka při konzumaci mléka nebo mléčných výrobků, může být laktosová intolerance. Fermentované mléčné výrobky obsahují méně laktosy než kravské mléko, mohou obsahovat mléčné a probiotické kultury, a proto jsou snadněji stravitelné. V souvislosti s rozvojem mlékárenské technologie se začali vyrábět fermentované mléčné výrobky s nízkým obsahem laktosy. Bezlaktosové potraviny jsou ty, které obsahují méně než 10 mg laktosy na 100 g výrobku (0,01%). Pro stanovení obsahu laktosy v ochucených bezlaktosových mléčných výrobcích od Olma a.s., byla běžná metoda pro stanovení množství sacharidů upravena. Bílkoviny ze vzorku byly odstraněny vysrážením pomoci ethanolu a sacharosa v supernatantu byla hydrolyzována zředěnou kyselinou chlorovodíkovou. Jako vnitřní standard místo xylitolu byl použit glycerol. Analýza byla provedena pomoci kapalinové chromatografie na koloně Cosmosil Sugar D a evaporative light scattering detektorem.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-076-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
98-102
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 23, 2020
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—