All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Ethylen oxide „New contaminant“ of food and feed

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922880" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922880 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Ethylen oxid: "Nový kontaminant" potravin a krmiv

  • Original language description

    Ethylen oxid (EO) patří mezi insekticidy a jeho použití je zakázáno v Evropské Unie (EU) od roku 1991 a podle Mezinárodní organizace pro výzkum rakoviny (IARC), je EO řazen mezí kancerogeny 1. třídy. Přítomnost reziduí tohoto pesticidu v potravinách a krmivech je zakázaná a minimální residuální limity (MRL) upravuje Nařízení Evropské Komise č. 396/2005 v platném znění: jako sumu EO a jeho degradačního produktu 2-chloroethanolu (2-CE) vyjádřeném jako EO. V září roku 2020 byl hlášen nález tohoto insekticidu Systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v sezamových semínkách na koncentrační hladině šest set krát vyšší, než je stanovený MRL (0,05 mg/kg). Za období 09/2020–10/2021 bylo hlášeno v systému RASFF více než 680 případů přítomností EO v potravinách, ve většině případů se jednalo o koření a olejnatá semena (zejména sezamová semínka). Dále byly také hlášeny případy kontaminace různých potravinářských aditiv (např. E410 a E415) i dalších potravinářských komodit do kterých se přidávají jako např. zmrzlina, čerstvé a zmražené pečivo, směsi na pečení, mléčné výrobky aj. EO se stále používá pro sterilizaci povrchu zdravotnických materiálů a pro ošetření koření a semínek v některých zemích. U semínek a koření pak je nutno provádět provzdušňování, aby nedocházelo k reakci zbytkového EO s chloridovými ionty, které běžně se nachází v těchto matricích. Pokud provzdušňování není prováděno správně či vůbec, dochází během skladování ke vzniku 2-CE, který tak lze považovat za látku indikující použití EO pro fumigaci dané matrice. Doposud nepatřila kontrola a monitorování EO v potravinách mezi rutinní metody v analytických laboratořích a bylo publikováno jen několik studií zabývajících se touto problematikou. Nevýhodou většiny analytických metod se spočívá v časové náročné přeměně (konverze) EO na 2-CE za použití jodidu sodného.

  • Czech name

    Ethylen oxid: "Nový kontaminant" potravin a krmiv

  • Czech description

    Ethylen oxid (EO) patří mezi insekticidy a jeho použití je zakázáno v Evropské Unie (EU) od roku 1991 a podle Mezinárodní organizace pro výzkum rakoviny (IARC), je EO řazen mezí kancerogeny 1. třídy. Přítomnost reziduí tohoto pesticidu v potravinách a krmivech je zakázaná a minimální residuální limity (MRL) upravuje Nařízení Evropské Komise č. 396/2005 v platném znění: jako sumu EO a jeho degradačního produktu 2-chloroethanolu (2-CE) vyjádřeném jako EO. V září roku 2020 byl hlášen nález tohoto insekticidu Systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v sezamových semínkách na koncentrační hladině šest set krát vyšší, než je stanovený MRL (0,05 mg/kg). Za období 09/2020–10/2021 bylo hlášeno v systému RASFF více než 680 případů přítomností EO v potravinách, ve většině případů se jednalo o koření a olejnatá semena (zejména sezamová semínka). Dále byly také hlášeny případy kontaminace různých potravinářských aditiv (např. E410 a E415) i dalších potravinářských komodit do kterých se přidávají jako např. zmrzlina, čerstvé a zmražené pečivo, směsi na pečení, mléčné výrobky aj. EO se stále používá pro sterilizaci povrchu zdravotnických materiálů a pro ošetření koření a semínek v některých zemích. U semínek a koření pak je nutno provádět provzdušňování, aby nedocházelo k reakci zbytkového EO s chloridovými ionty, které běžně se nachází v těchto matricích. Pokud provzdušňování není prováděno správně či vůbec, dochází během skladování ke vzniku 2-CE, který tak lze považovat za látku indikující použití EO pro fumigaci dané matrice. Doposud nepatřila kontrola a monitorování EO v potravinách mezi rutinní metody v analytických laboratořích a bylo publikováno jen několik studií zabývajících se touto problematikou. Nevýhodou většiny analytických metod se spočívá v časové náročné přeměně (konverze) EO na 2-CE za použití jodidu sodného.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Recenzovaný zborník príspevkov z vedeckej konferencie Mladí vedci – bezpečnosť potravinového reťazca 2021

  • ISBN

    978-80-89738-30-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    30-33

  • Publisher name

    Ministerstvo zemědělství a rozvoj venkova Slovenské republiky

  • Place of publication

    Bratislava

  • Event location

    Online

  • Event date

    Dec 7, 2021

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article