Ethylen oxide „New contaminant“ of food and feed
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922880" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922880 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ethylen oxid: "Nový kontaminant" potravin a krmiv
Original language description
Ethylen oxid (EO) patří mezi insekticidy a jeho použití je zakázáno v Evropské Unie (EU) od roku 1991 a podle Mezinárodní organizace pro výzkum rakoviny (IARC), je EO řazen mezí kancerogeny 1. třídy. Přítomnost reziduí tohoto pesticidu v potravinách a krmivech je zakázaná a minimální residuální limity (MRL) upravuje Nařízení Evropské Komise č. 396/2005 v platném znění: jako sumu EO a jeho degradačního produktu 2-chloroethanolu (2-CE) vyjádřeném jako EO. V září roku 2020 byl hlášen nález tohoto insekticidu Systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v sezamových semínkách na koncentrační hladině šest set krát vyšší, než je stanovený MRL (0,05 mg/kg). Za období 09/2020–10/2021 bylo hlášeno v systému RASFF více než 680 případů přítomností EO v potravinách, ve většině případů se jednalo o koření a olejnatá semena (zejména sezamová semínka). Dále byly také hlášeny případy kontaminace různých potravinářských aditiv (např. E410 a E415) i dalších potravinářských komodit do kterých se přidávají jako např. zmrzlina, čerstvé a zmražené pečivo, směsi na pečení, mléčné výrobky aj. EO se stále používá pro sterilizaci povrchu zdravotnických materiálů a pro ošetření koření a semínek v některých zemích. U semínek a koření pak je nutno provádět provzdušňování, aby nedocházelo k reakci zbytkového EO s chloridovými ionty, které běžně se nachází v těchto matricích. Pokud provzdušňování není prováděno správně či vůbec, dochází během skladování ke vzniku 2-CE, který tak lze považovat za látku indikující použití EO pro fumigaci dané matrice. Doposud nepatřila kontrola a monitorování EO v potravinách mezi rutinní metody v analytických laboratořích a bylo publikováno jen několik studií zabývajících se touto problematikou. Nevýhodou většiny analytických metod se spočívá v časové náročné přeměně (konverze) EO na 2-CE za použití jodidu sodného.
Czech name
Ethylen oxid: "Nový kontaminant" potravin a krmiv
Czech description
Ethylen oxid (EO) patří mezi insekticidy a jeho použití je zakázáno v Evropské Unie (EU) od roku 1991 a podle Mezinárodní organizace pro výzkum rakoviny (IARC), je EO řazen mezí kancerogeny 1. třídy. Přítomnost reziduí tohoto pesticidu v potravinách a krmivech je zakázaná a minimální residuální limity (MRL) upravuje Nařízení Evropské Komise č. 396/2005 v platném znění: jako sumu EO a jeho degradačního produktu 2-chloroethanolu (2-CE) vyjádřeném jako EO. V září roku 2020 byl hlášen nález tohoto insekticidu Systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v sezamových semínkách na koncentrační hladině šest set krát vyšší, než je stanovený MRL (0,05 mg/kg). Za období 09/2020–10/2021 bylo hlášeno v systému RASFF více než 680 případů přítomností EO v potravinách, ve většině případů se jednalo o koření a olejnatá semena (zejména sezamová semínka). Dále byly také hlášeny případy kontaminace různých potravinářských aditiv (např. E410 a E415) i dalších potravinářských komodit do kterých se přidávají jako např. zmrzlina, čerstvé a zmražené pečivo, směsi na pečení, mléčné výrobky aj. EO se stále používá pro sterilizaci povrchu zdravotnických materiálů a pro ošetření koření a semínek v některých zemích. U semínek a koření pak je nutno provádět provzdušňování, aby nedocházelo k reakci zbytkového EO s chloridovými ionty, které běžně se nachází v těchto matricích. Pokud provzdušňování není prováděno správně či vůbec, dochází během skladování ke vzniku 2-CE, který tak lze považovat za látku indikující použití EO pro fumigaci dané matrice. Doposud nepatřila kontrola a monitorování EO v potravinách mezi rutinní metody v analytických laboratořích a bylo publikováno jen několik studií zabývajících se touto problematikou. Nevýhodou většiny analytických metod se spočívá v časové náročné přeměně (konverze) EO na 2-CE za použití jodidu sodného.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Recenzovaný zborník príspevkov z vedeckej konferencie Mladí vedci – bezpečnosť potravinového reťazca 2021
ISBN
978-80-89738-30-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
30-33
Publisher name
Ministerstvo zemědělství a rozvoj venkova Slovenské republiky
Place of publication
Bratislava
Event location
Online
Event date
Dec 7, 2021
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—