DETERMINATION OF ADDITIVES IN FOODS
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922886" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922886 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
STANOVENÍ PŘÍDATNÝCH LÁTEK V POTRAVINÁCH
Original language description
Přídatné látky neboli potravinová aditiva jsou dle Nařízení (ES)1333/2008 definovány jako látky, které jsou záměrně přidávány do potravin během výroby, balení, skladování či transportu. Na základě technologické funkce lze aditivní látky rozdělit do 27 funkčních tříd, např., antioxidanty, konzervanty, barviva, nebo náhradní sladidla. Stanovení přídatných látek se provádí různými způsoby. Metody s využitím techniky LC-MS jsou velmi vhodné pro kvalitativní a kvantitativní stanovení aditiv v různých typech potravin. Prezentovaná studie je zaměřena na stanovení 5 sladidel a 5 konzervantů pomocí UHPLC-MS metody v ledových čajích a energetických nápojích.
Czech name
STANOVENÍ PŘÍDATNÝCH LÁTEK V POTRAVINÁCH
Czech description
Přídatné látky neboli potravinová aditiva jsou dle Nařízení (ES)1333/2008 definovány jako látky, které jsou záměrně přidávány do potravin během výroby, balení, skladování či transportu. Na základě technologické funkce lze aditivní látky rozdělit do 27 funkčních tříd, např., antioxidanty, konzervanty, barviva, nebo náhradní sladidla. Stanovení přídatných látek se provádí různými způsoby. Metody s využitím techniky LC-MS jsou velmi vhodné pro kvalitativní a kvantitativní stanovení aditiv v různých typech potravin. Prezentovaná studie je zaměřena na stanovení 5 sladidel a 5 konzervantů pomocí UHPLC-MS metody v ledových čajích a energetických nápojích.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Recenzovaný zborník príspevkov z vedeckej konferencie Mladí vedci – bezpečnosť potravinového reťazca 2021
ISBN
978-80-89738-30-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
39-42
Publisher name
Ministerstvo zemědělství a rozvoj venkova Slovenské republiky
Place of publication
Bratislava
Event location
Online
Event date
Dec 7, 2021
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—