All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The use of gas chromatography in the evaluation of reduced salt cheeses effect on the profile of volatile substances

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923257" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923257 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22330/21:43923327 RIV/26722861:_____/21:N0000063

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Aplikace plynové chromatografie pro zhodnocení vlivu sníženého obsahu soli v sýrech na profil těkavých látek

  • Original language description

    Tato studie je zaměřena na kritické zhodnocení vlivu sníženého obsahu soli a způsobu zpracování na změny profilů a zastoupení těkavých látek u reformulovaných mléčných výrobků, tj. poloprovozně vyrobených zrajících sýrů. Bylo předpokládáno, že u vzorků sýrů (složení: mléko, mlékařská kultura CCDM 1, chlorid vápenatý a syřidlo) s různou dobou zrání a solení budou odlišné profily těkavých látek a obsahy soli. Sůl byla u vzorků stanovena metodou atomové absorpční spektrometrie (AAS). Metodou mikroextrakce na tuhou fázi (SPME) ve spojení s plynovou chromatografií a hmotnostním detektorem (GC/MS) byly stanoveny profily těkavých sloučenin. Tyto látky byly identifikovány na základě srovnání spekter s NIST knihovnou hmotnostních spekter a pomocí Kovatsových retenčních indexů (RI) a kvantifikovány na základě ploch píků. Jak bylo očekáváno, čím delší byla doba solení, tím vyšší byl stanoven obsah soli ve finálním výrobku. Na základě stanovených profilů těkavých látek byl potvrzen vliv doby zrání, tj. s delší dobou zrání byl dosažen bohatší profil těkavých látek, avšak čas setrvání sýrů v solné lázni významný vliv neměl.

  • Czech name

    Aplikace plynové chromatografie pro zhodnocení vlivu sníženého obsahu soli v sýrech na profil těkavých látek

  • Czech description

    Tato studie je zaměřena na kritické zhodnocení vlivu sníženého obsahu soli a způsobu zpracování na změny profilů a zastoupení těkavých látek u reformulovaných mléčných výrobků, tj. poloprovozně vyrobených zrajících sýrů. Bylo předpokládáno, že u vzorků sýrů (složení: mléko, mlékařská kultura CCDM 1, chlorid vápenatý a syřidlo) s různou dobou zrání a solení budou odlišné profily těkavých látek a obsahy soli. Sůl byla u vzorků stanovena metodou atomové absorpční spektrometrie (AAS). Metodou mikroextrakce na tuhou fázi (SPME) ve spojení s plynovou chromatografií a hmotnostním detektorem (GC/MS) byly stanoveny profily těkavých sloučenin. Tyto látky byly identifikovány na základě srovnání spekter s NIST knihovnou hmotnostních spekter a pomocí Kovatsových retenčních indexů (RI) a kvantifikovány na základě ploch píků. Jak bylo očekáváno, čím delší byla doba solení, tím vyšší byl stanoven obsah soli ve finálním výrobku. Na základě stanovených profilů těkavých látek byl potvrzen vliv doby zrání, tj. s delší dobou zrání byl dosažen bohatší profil těkavých látek, avšak čas setrvání sýrů v solné lázni významný vliv neměl.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10406 - Analytical chemistry

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910100" target="_blank" >QK1910100: Impact of reformulation on the shelf-life and physical and chemical properties of food products</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů