All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Innovations and trends in the dairy industry.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43925150" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43925150 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://cps.vscht.cz/files/uzel/67992/0001~~cw4IVjAyMDICAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/files/uzel/67992/0001~~cw4IVjAyMDICAA.pdf?redirected</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Inovace a trendy v mlékárenském průmyslu.

  • Original language description

    Inovace mají zásadní roli v konkurenceschopnosti pro uplatnění mlékárenských výrobků na českém i zahraničním trhu. Inovace mohou zahrnovat např. změnu složení, obalu i výrobek založený na nové technologii. Jedním z trendů v inovacích jsou reformulace výrobků, které reagují na požadavky správné výživy úpravou zastoupení hlavních živin, fortifikací nebo přizpůsobení specifickým požadavkům spotřebitelů. Značný inovační potenciál mají procesní inovace, pozornost bude věnována zejména membránovým procesům a aplikaci enzymů při zpracování mléka. Výhledově budou trendy v mlékárenském průmyslu nepochybně ovlivněny Zelenou dohodou pro Evropu. Již nyní je kladen důraz na ekologické hledisko výroby, spotřebu vody, energie, tlak na snížení spotřeby živočišných produktů, produkce rostlinných alternativ. V tomto směru je nutné nabízet seriózní argumentaci a inovace zaměřit i tímto směrem, aby mléčné výrobky zůstaly i nadále pro spotřebitele atraktivní.

  • Czech name

    Inovace a trendy v mlékárenském průmyslu.

  • Czech description

    Inovace mají zásadní roli v konkurenceschopnosti pro uplatnění mlékárenských výrobků na českém i zahraničním trhu. Inovace mohou zahrnovat např. změnu složení, obalu i výrobek založený na nové technologii. Jedním z trendů v inovacích jsou reformulace výrobků, které reagují na požadavky správné výživy úpravou zastoupení hlavních živin, fortifikací nebo přizpůsobení specifickým požadavkům spotřebitelů. Značný inovační potenciál mají procesní inovace, pozornost bude věnována zejména membránovým procesům a aplikaci enzymů při zpracování mléka. Výhledově budou trendy v mlékárenském průmyslu nepochybně ovlivněny Zelenou dohodou pro Evropu. Již nyní je kladen důraz na ekologické hledisko výroby, spotřebu vody, energie, tlak na snížení spotřeby živočišných produktů, produkce rostlinných alternativ. V tomto směru je nutné nabízet seriózní argumentaci a inovace zaměřit i tímto směrem, aby mléčné výrobky zůstaly i nadále pro spotřebitele atraktivní.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910024" target="_blank" >QK1910024: Utilization of enzyme and probiotics potential of micro-organisms to develop new and improve the quality and durability of existing dairy and bakery products.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2022 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-142-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    39-42

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT Praha)

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 27, 2022

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article