Innovations and trends in the dairy industry.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43925150" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43925150 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://cps.vscht.cz/files/uzel/67992/0001~~cw4IVjAyMDICAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/files/uzel/67992/0001~~cw4IVjAyMDICAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Inovace a trendy v mlékárenském průmyslu.
Original language description
Inovace mají zásadní roli v konkurenceschopnosti pro uplatnění mlékárenských výrobků na českém i zahraničním trhu. Inovace mohou zahrnovat např. změnu složení, obalu i výrobek založený na nové technologii. Jedním z trendů v inovacích jsou reformulace výrobků, které reagují na požadavky správné výživy úpravou zastoupení hlavních živin, fortifikací nebo přizpůsobení specifickým požadavkům spotřebitelů. Značný inovační potenciál mají procesní inovace, pozornost bude věnována zejména membránovým procesům a aplikaci enzymů při zpracování mléka. Výhledově budou trendy v mlékárenském průmyslu nepochybně ovlivněny Zelenou dohodou pro Evropu. Již nyní je kladen důraz na ekologické hledisko výroby, spotřebu vody, energie, tlak na snížení spotřeby živočišných produktů, produkce rostlinných alternativ. V tomto směru je nutné nabízet seriózní argumentaci a inovace zaměřit i tímto směrem, aby mléčné výrobky zůstaly i nadále pro spotřebitele atraktivní.
Czech name
Inovace a trendy v mlékárenském průmyslu.
Czech description
Inovace mají zásadní roli v konkurenceschopnosti pro uplatnění mlékárenských výrobků na českém i zahraničním trhu. Inovace mohou zahrnovat např. změnu složení, obalu i výrobek založený na nové technologii. Jedním z trendů v inovacích jsou reformulace výrobků, které reagují na požadavky správné výživy úpravou zastoupení hlavních živin, fortifikací nebo přizpůsobení specifickým požadavkům spotřebitelů. Značný inovační potenciál mají procesní inovace, pozornost bude věnována zejména membránovým procesům a aplikaci enzymů při zpracování mléka. Výhledově budou trendy v mlékárenském průmyslu nepochybně ovlivněny Zelenou dohodou pro Evropu. Již nyní je kladen důraz na ekologické hledisko výroby, spotřebu vody, energie, tlak na snížení spotřeby živočišných produktů, produkce rostlinných alternativ. V tomto směru je nutné nabízet seriózní argumentaci a inovace zaměřit i tímto směrem, aby mléčné výrobky zůstaly i nadále pro spotřebitele atraktivní.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910024" target="_blank" >QK1910024: Utilization of enzyme and probiotics potential of micro-organisms to develop new and improve the quality and durability of existing dairy and bakery products.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Celostátní přehlídky sýrů 2022 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-142-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
39-42
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT Praha)
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Jan 27, 2022
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—