All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of the influence of the composition of the feeding substrate on the quality of edible insects

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43926598" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43926598 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Zhodnocení vlivu složení krmného substrátu na kvalitu jedlého hmyzu

  • Original language description

    Jedlý hmyz je vysoce perspektivní nová potravina (Nařízení (EU) č. 2015/2283), která představuje zajímavou alternativu ke konvenčním zdrojům živočišných bílkovin. S rostoucí popularitou produktů na bázi hmyzu vzrůstají i požadavky na zajištění jejich bezpečnosti a kvality. Například vliv složení krmiva na finální složení hmyzí biomasy není stále dostatečně probádán, a to zejména z pohledu transferu bioaktivních látek. Tato studie se zabývá změnami metabolomu cvrčka banánového (Gryllus assimilis) po úpravě krmného substrátu. V prvním experimentu byla postupně nahrazena bílkovinná složka krmiva (sója) řepkovými výlisky. V druhém experimentu byl běžný krmný substrát obohacen mrkví. Vzorky cvrčků byly analyzovány metodou UHPLC-HRMS/MS a data vyhodnocena pomocí vícerozměrných statistických metod. V obou pokusech byl pozorován transfer bioaktivních látek z krmiva do tkání zkoumaných cvrčků. V prvním experimentu se jednalo o látku sinapin z řepkových výlisků, která je charakteristická svou hořkou chutí a její přítomnost by mohla negativně ovlivnit senzorické vlastnosti výsledného produktu. Pozorován byl i přestup fytoestrogenů sóji – daidzeinu a genisteinu. V druhém experimentu byl, dle očekávání, pozorován přestup karotenoidů do tkání cvrčků. Mrkev měla navíc i vliv na složení lipidické složky. Byl pozorován zejména pokles některých lysofosfolipidů a oxidovaných triacylglycerolů. Získané výsledky mohou pomoci s optimalizací podmínek chovu hmyzu a zajištění jeho požadované kvality.

  • Czech name

    Zhodnocení vlivu složení krmného substrátu na kvalitu jedlého hmyzu

  • Czech description

    Jedlý hmyz je vysoce perspektivní nová potravina (Nařízení (EU) č. 2015/2283), která představuje zajímavou alternativu ke konvenčním zdrojům živočišných bílkovin. S rostoucí popularitou produktů na bázi hmyzu vzrůstají i požadavky na zajištění jejich bezpečnosti a kvality. Například vliv složení krmiva na finální složení hmyzí biomasy není stále dostatečně probádán, a to zejména z pohledu transferu bioaktivních látek. Tato studie se zabývá změnami metabolomu cvrčka banánového (Gryllus assimilis) po úpravě krmného substrátu. V prvním experimentu byla postupně nahrazena bílkovinná složka krmiva (sója) řepkovými výlisky. V druhém experimentu byl běžný krmný substrát obohacen mrkví. Vzorky cvrčků byly analyzovány metodou UHPLC-HRMS/MS a data vyhodnocena pomocí vícerozměrných statistických metod. V obou pokusech byl pozorován transfer bioaktivních látek z krmiva do tkání zkoumaných cvrčků. V prvním experimentu se jednalo o látku sinapin z řepkových výlisků, která je charakteristická svou hořkou chutí a její přítomnost by mohla negativně ovlivnit senzorické vlastnosti výsledného produktu. Pozorován byl i přestup fytoestrogenů sóji – daidzeinu a genisteinu. V druhém experimentu byl, dle očekávání, pozorován přestup karotenoidů do tkání cvrčků. Mrkev měla navíc i vliv na složení lipidické složky. Byl pozorován zejména pokles některých lysofosfolipidů a oxidovaných triacylglycerolů. Získané výsledky mohou pomoci s optimalizací podmínek chovu hmyzu a zajištění jeho požadované kvality.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů