Evaluation of the influence of the composition of the feeding substrate on the quality of edible insects
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43926598" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43926598 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zhodnocení vlivu složení krmného substrátu na kvalitu jedlého hmyzu
Original language description
Jedlý hmyz je vysoce perspektivní nová potravina (Nařízení (EU) č. 2015/2283), která představuje zajímavou alternativu ke konvenčním zdrojům živočišných bílkovin. S rostoucí popularitou produktů na bázi hmyzu vzrůstají i požadavky na zajištění jejich bezpečnosti a kvality. Například vliv složení krmiva na finální složení hmyzí biomasy není stále dostatečně probádán, a to zejména z pohledu transferu bioaktivních látek. Tato studie se zabývá změnami metabolomu cvrčka banánového (Gryllus assimilis) po úpravě krmného substrátu. V prvním experimentu byla postupně nahrazena bílkovinná složka krmiva (sója) řepkovými výlisky. V druhém experimentu byl běžný krmný substrát obohacen mrkví. Vzorky cvrčků byly analyzovány metodou UHPLC-HRMS/MS a data vyhodnocena pomocí vícerozměrných statistických metod. V obou pokusech byl pozorován transfer bioaktivních látek z krmiva do tkání zkoumaných cvrčků. V prvním experimentu se jednalo o látku sinapin z řepkových výlisků, která je charakteristická svou hořkou chutí a její přítomnost by mohla negativně ovlivnit senzorické vlastnosti výsledného produktu. Pozorován byl i přestup fytoestrogenů sóji – daidzeinu a genisteinu. V druhém experimentu byl, dle očekávání, pozorován přestup karotenoidů do tkání cvrčků. Mrkev měla navíc i vliv na složení lipidické složky. Byl pozorován zejména pokles některých lysofosfolipidů a oxidovaných triacylglycerolů. Získané výsledky mohou pomoci s optimalizací podmínek chovu hmyzu a zajištění jeho požadované kvality.
Czech name
Zhodnocení vlivu složení krmného substrátu na kvalitu jedlého hmyzu
Czech description
Jedlý hmyz je vysoce perspektivní nová potravina (Nařízení (EU) č. 2015/2283), která představuje zajímavou alternativu ke konvenčním zdrojům živočišných bílkovin. S rostoucí popularitou produktů na bázi hmyzu vzrůstají i požadavky na zajištění jejich bezpečnosti a kvality. Například vliv složení krmiva na finální složení hmyzí biomasy není stále dostatečně probádán, a to zejména z pohledu transferu bioaktivních látek. Tato studie se zabývá změnami metabolomu cvrčka banánového (Gryllus assimilis) po úpravě krmného substrátu. V prvním experimentu byla postupně nahrazena bílkovinná složka krmiva (sója) řepkovými výlisky. V druhém experimentu byl běžný krmný substrát obohacen mrkví. Vzorky cvrčků byly analyzovány metodou UHPLC-HRMS/MS a data vyhodnocena pomocí vícerozměrných statistických metod. V obou pokusech byl pozorován transfer bioaktivních látek z krmiva do tkání zkoumaných cvrčků. V prvním experimentu se jednalo o látku sinapin z řepkových výlisků, která je charakteristická svou hořkou chutí a její přítomnost by mohla negativně ovlivnit senzorické vlastnosti výsledného produktu. Pozorován byl i přestup fytoestrogenů sóji – daidzeinu a genisteinu. V druhém experimentu byl, dle očekávání, pozorován přestup karotenoidů do tkání cvrčků. Mrkev měla navíc i vliv na složení lipidické složky. Byl pozorován zejména pokles některých lysofosfolipidů a oxidovaných triacylglycerolů. Získané výsledky mohou pomoci s optimalizací podmínek chovu hmyzu a zajištění jeho požadované kvality.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů