L-Asparaginases and Their Potential in Biotechnology and Medicine
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43927862" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43927862 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://doi.org/10.54779/chl20230508" target="_blank" >https://doi.org/10.54779/chl20230508</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.54779/chl20230508" target="_blank" >10.54779/chl20230508</a>
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
L-ASPARAGINASY A JEJICH POTENCIÁL V MEDICÍNĚ A POTRAVINÁŘSTVÍ
Original language description
L‑Asparaginasa (EC 3.5.1.1) je klíčovým enzymem, který hydrolyzuje L‑asparagin na L‑asparagovou kyselinu a amoniak. Této vlastnosti L‑asparaginasy je využíváno v protinádorové terapii k inhibici syntézy proteinů v rakovinných buňkách. L‑Asparaginasa je díky tomu základem pro chemoterapii využívanou k léčbě pacientů s akutní lymfoblastickou leukémií v pediatrii. Komerční L‑asparaginasy jsou pro aplikace ve zdravotnictví získávány především z Escherichia coli a Erwinia chrysanthemi (přejmenována na Dickeya dadantii). Nicméně, vysoká míra nežádoucích účinků komplikuje dlouhodobé klinické použití L‑asparaginasy, a proto se současný výzkum zaměřuje na hledání enzymů nových či na modifikaci vlastností enzymů již známých. Zároveň se L‑asparaginasa v posledních letech stala nepostradatelnou pro potravinářský průmysl, ve kterém je uznávána jako jeden z možných prostředků pro odstraňování L‑asparaginu z potravin, u kterých hrozí vznik akrylamidu během tepelného zpracování. Tento článek poskytuje přehled informací o současném využití L‑asparaginas a jejich úskalích.
Czech name
L-ASPARAGINASY A JEJICH POTENCIÁL V MEDICÍNĚ A POTRAVINÁŘSTVÍ
Czech description
L‑Asparaginasa (EC 3.5.1.1) je klíčovým enzymem, který hydrolyzuje L‑asparagin na L‑asparagovou kyselinu a amoniak. Této vlastnosti L‑asparaginasy je využíváno v protinádorové terapii k inhibici syntézy proteinů v rakovinných buňkách. L‑Asparaginasa je díky tomu základem pro chemoterapii využívanou k léčbě pacientů s akutní lymfoblastickou leukémií v pediatrii. Komerční L‑asparaginasy jsou pro aplikace ve zdravotnictví získávány především z Escherichia coli a Erwinia chrysanthemi (přejmenována na Dickeya dadantii). Nicméně, vysoká míra nežádoucích účinků komplikuje dlouhodobé klinické použití L‑asparaginasy, a proto se současný výzkum zaměřuje na hledání enzymů nových či na modifikaci vlastností enzymů již známých. Zároveň se L‑asparaginasa v posledních letech stala nepostradatelnou pro potravinářský průmysl, ve kterém je uznávána jako jeden z možných prostředků pro odstraňování L‑asparaginu z potravin, u kterých hrozí vznik akrylamidu během tepelného zpracování. Tento článek poskytuje přehled informací o současném využití L‑asparaginas a jejich úskalích.
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
10608 - Biochemistry and molecular biology
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
CHEMICKE LISTY
ISSN
0009-2770
e-ISSN
1213-7103
Volume of the periodical
117
Issue of the periodical within the volume
8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
508-515
UT code for WoS article
001051450000005
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85169445189