All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of acrylamide in vegetable crisps available on the Czech market

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928116" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928116 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.uiam.sk/~oravec/svk/e_zbornik_svk_2023.pdf" target="_blank" >https://www.uiam.sk/~oravec/svk/e_zbornik_svk_2023.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení obsahu akrylamidu v zeleninových lupíncích na českém trhu

  • Original language description

    Smažené zeleninové lupínky jsou prezentovány jako „zdravější“ varianta k tradičním smaženým bramborovým lupínkům. Zelenina pro jejich přípravu, disponuje vysokým obsahem redukujících cukrů, které jsou limitujícím prekurzorem pro vznik procesního kontaminantu akrylamidu, jehož obsah může být v těchto výrobcích mnohonásobně vyšší nežli v lupíncích bramborových. V současné době není obsah akrylamidu (pravděpodobný lidský karcinogen skupiny 2A) legislativně regulován. Evropskou komisí byly stanoveny tzv. porovnávací hodnoty, kterými se ověřuje účinnost opatření ke snížení akrylamidu v potravinách. Dosavadní hodnoty jsou platné pro potraviny přispívající nejvíce dietární expozici akrylamidu. Nyní se uvažuje o zavedení maximálních limitů a nových porovnávacích hodnot pro další potraviny, kterými jsou právě i zeleninové lupínky. U nich je uvažována hodnota 700 µg/kg. Cílem této práce bylo proto stanovit obsahu akrylamidu v zeleninových lupíncích dostupných na českém trhu. Vzorky byly analyzovány pomocí ultraúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (U-HPLC-MS/MS). Z výsledků vyplývá, že obsah akrylamidu překročil v některých výrobcích uvažovanou porovnávací hodnotu i více než 2x.

  • Czech name

    Stanovení obsahu akrylamidu v zeleninových lupíncích na českém trhu

  • Czech description

    Smažené zeleninové lupínky jsou prezentovány jako „zdravější“ varianta k tradičním smaženým bramborovým lupínkům. Zelenina pro jejich přípravu, disponuje vysokým obsahem redukujících cukrů, které jsou limitujícím prekurzorem pro vznik procesního kontaminantu akrylamidu, jehož obsah může být v těchto výrobcích mnohonásobně vyšší nežli v lupíncích bramborových. V současné době není obsah akrylamidu (pravděpodobný lidský karcinogen skupiny 2A) legislativně regulován. Evropskou komisí byly stanoveny tzv. porovnávací hodnoty, kterými se ověřuje účinnost opatření ke snížení akrylamidu v potravinách. Dosavadní hodnoty jsou platné pro potraviny přispívající nejvíce dietární expozici akrylamidu. Nyní se uvažuje o zavedení maximálních limitů a nových porovnávacích hodnot pro další potraviny, kterými jsou právě i zeleninové lupínky. U nich je uvažována hodnota 700 µg/kg. Cílem této práce bylo proto stanovit obsahu akrylamidu v zeleninových lupíncích dostupných na českém trhu. Vzorky byly analyzovány pomocí ultraúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (U-HPLC-MS/MS). Z výsledků vyplývá, že obsah akrylamidu překročil v některých výrobcích uvažovanou porovnávací hodnotu i více než 2x.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30308 - Nutrition, Dietetics

Result continuities

  • Project

  • Continuities

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Chémia a technológie pre život, 25. celoslovenská študentská vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou

  • ISBN

    978-80-8208-106-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    126-127

  • Publisher name

    Slovenská chemická knižnica Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenské technické univerzity v Bratislave

  • Place of publication

    Bratislava

  • Event location

    Bratislava

  • Event date

    Nov 22, 2023

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article