Lavender - presentation of a medicinal and aromatic plant
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928210" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928210 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Levandule lékařská – představení léčivé a aromatické rostliny
Original language description
Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) je stálezelený polokeř původem ze Středomoří, který je dnes díky své nenáročnosti na pěstování rozšířen do celého světa. Silice levandule má typickou příjemnou vůni a díky svým obsahovým látkám (linalool a linalyl acetát) má řadu prospěšných vlastností, kterých se využívá nejen v kosmetice a aromaterapii, ale i v dalších oblastech medicíny a v potravinářství. Kromě silice obsahuje levandule další látky, jako jsou polyfenoly (flavonoidy), deriváty kumarinu, taniny a ve stopových množstvích steroly a triterpeny, které také mají biologicky aktivní účinky.
Czech name
Levandule lékařská – představení léčivé a aromatické rostliny
Czech description
Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) je stálezelený polokeř původem ze Středomoří, který je dnes díky své nenáročnosti na pěstování rozšířen do celého světa. Silice levandule má typickou příjemnou vůni a díky svým obsahovým látkám (linalool a linalyl acetát) má řadu prospěšných vlastností, kterých se využívá nejen v kosmetice a aromaterapii, ale i v dalších oblastech medicíny a v potravinářství. Kromě silice obsahuje levandule další látky, jako jsou polyfenoly (flavonoidy), deriváty kumarinu, taniny a ve stopových množstvích steroly a triterpeny, které také mají biologicky aktivní účinky.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
78
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
2-5
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—