All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Lavender -  presentation of a medicinal and aromatic plant

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928210" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928210 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Levandule lékařská – představení léčivé a aromatické rostliny

  • Original language description

    Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) je stálezelený polokeř původem ze Středomoří, který je dnes díky své nenáročnosti na pěstování rozšířen do celého světa. Silice levandule má typickou příjemnou vůni a díky svým obsahovým látkám (linalool a linalyl acetát) má řadu prospěšných vlastností, kterých se využívá nejen v kosmetice a aromaterapii, ale i v dalších oblastech medicíny a v potravinářství. Kromě silice obsahuje levandule další látky, jako jsou polyfenoly (flavonoidy), deriváty kumarinu, taniny a ve stopových množstvích steroly a triterpeny, které také mají biologicky aktivní účinky.

  • Czech name

    Levandule lékařská – představení léčivé a aromatické rostliny

  • Czech description

    Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) je stálezelený polokeř původem ze Středomoří, který je dnes díky své nenáročnosti na pěstování rozšířen do celého světa. Silice levandule má typickou příjemnou vůni a díky svým obsahovým látkám (linalool a linalyl acetát) má řadu prospěšných vlastností, kterých se využívá nejen v kosmetice a aromaterapii, ale i v dalších oblastech medicíny a v potravinářství. Kromě silice obsahuje levandule další látky, jako jsou polyfenoly (flavonoidy), deriváty kumarinu, taniny a ve stopových množstvích steroly a triterpeny, které také mají biologicky aktivní účinky.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    78

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    2-5

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database