Edible insect with increased content of provitamin A and vitamin E
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928315" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928315 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
JEDLÝ HMYZ S NAVÝŠENÝM OBSAHEM PROVITAMÍNU A A VITAMÍNU E
Original language description
Funkční vzorek byl připraven odchováním larev potemníka moučného (Tenebrio molitor) obohacením krmného substrátu o kořeny mrkve (Daucus carota). Tím došlo zejména o obohacení biomasy potemníka moučného o prospěšné bioaktivní látky, zejména o karotenoidy a alfa-tokoferol. Připravený funkční vzorek může sloužit k přímé konzumaci, nebo být součástí potravin s vysokým obsahem proteinů. Alternativně je možný i prodej jako kvalitní krmivo.
Czech name
JEDLÝ HMYZ S NAVÝŠENÝM OBSAHEM PROVITAMÍNU A A VITAMÍNU E
Czech description
Funkční vzorek byl připraven odchováním larev potemníka moučného (Tenebrio molitor) obohacením krmného substrátu o kořeny mrkve (Daucus carota). Tím došlo zejména o obohacení biomasy potemníka moučného o prospěšné bioaktivní látky, zejména o karotenoidy a alfa-tokoferol. Připravený funkční vzorek může sloužit k přímé konzumaci, nebo být součástí potravin s vysokým obsahem proteinů. Alternativně je možný i prodej jako kvalitní krmivo.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TN02000044" target="_blank" >TN02000044: Biorefining and circular economy for sustainability</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
TN02000044/06 – V02
Numerical identification
TN02000044/06 – V02
Technical parameters
Smlouva nebyla dosud uzavřena.
Economical parameters
Pro získání 300 g funkčního vzorku jedlého hmyzu s navýšeným obsahem provitamínu A a vitamínu E bylo potřeba přidat do krmného substrátu 1200 g čerstvé mrkve o průměrné ceně 15 Kč/kg (údaje Statistického úřadu pro rok 2023). Výrazné navýšení obsahu provitamínu A a vitamínu E má spolu s dalším výzkumem, který je plánován v dalších letech (obohacení jedlého hmyzu o další nutričně významné látky) velký potenciál ke zvýšení poptávky po této komoditě (právě z důvodu vysokého obsahu zdraví prospěšných látek), ať už ke krmným účelům nebo pro účely gastronomie.
Application category by cost
—
Owner IČO
—
Owner name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT Praha), Papek s.r.o.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Licence fee requirement
—
Web page
—