Changes in squalene during technological and culinary processing
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928755" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928755 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změny skvalenu při technologickém a kulinárním zpracování
Original language description
Skvalen je přírodní triterpen a důležitý meziprodukt biosyntézy sterolů a hopanoidů v různých typech buněk od bakterií po člověka. Syntéza a další konverze skvalenu jsou klíčové kroky v metabolismu sterolů a příbuzných složek. Nejvyšší koncentrace skvalenu je v kožních lipidech a tukové tkáni. Je jedním z nejdůležitějších lipidů kožních buněk (obsah 13 %) a je vylučován mazovými žlázami. Díky příznivým fyziologickým účinkům je skvalen aplikován ve výživě, farmacii a medicíně. Skvalen lze nalézt zejména v oleji ze žraločích jater a v některých rostlinných olejích. Zdrojem rostlinného fytosterolu je olivový olej, přičemž skvalen zde plní úlohu zejména ve stabilitě oleje a spolu s dalšími lipidovými složkami slouží k prevenci kancerogeneze či kardiovaskulárních chorob.Výhodou jednobuněčných olejů jakožto potencionálních zdrojů skvalenu je, že je snadné zvýšit a regulovat jejich výrobu. Produkce není ovlivněna faktory, jako jsou sezónní změny, geografická poloha, doba sklizně a doprava, které jsou při používání rostlinných a živočišných materiálů limitujícími. Olejnaté mikroorganismy mají potenciál růstu na odpadech a vedlejších produktech agro-průmyslového sektoru.
Czech name
Změny skvalenu při technologickém a kulinárním zpracování
Czech description
Skvalen je přírodní triterpen a důležitý meziprodukt biosyntézy sterolů a hopanoidů v různých typech buněk od bakterií po člověka. Syntéza a další konverze skvalenu jsou klíčové kroky v metabolismu sterolů a příbuzných složek. Nejvyšší koncentrace skvalenu je v kožních lipidech a tukové tkáni. Je jedním z nejdůležitějších lipidů kožních buněk (obsah 13 %) a je vylučován mazovými žlázami. Díky příznivým fyziologickým účinkům je skvalen aplikován ve výživě, farmacii a medicíně. Skvalen lze nalézt zejména v oleji ze žraločích jater a v některých rostlinných olejích. Zdrojem rostlinného fytosterolu je olivový olej, přičemž skvalen zde plní úlohu zejména ve stabilitě oleje a spolu s dalšími lipidovými složkami slouží k prevenci kancerogeneze či kardiovaskulárních chorob.Výhodou jednobuněčných olejů jakožto potencionálních zdrojů skvalenu je, že je snadné zvýšit a regulovat jejich výrobu. Produkce není ovlivněna faktory, jako jsou sezónní změny, geografická poloha, doba sklizně a doprava, které jsou při používání rostlinných a živočišných materiálů limitujícími. Olejnaté mikroorganismy mají potenciál růstu na odpadech a vedlejších produktech agro-průmyslového sektoru.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek z 60. Mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-88307-15-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
90-95
Publisher name
Česká společnost chemická
Place of publication
Praha
Event location
Strážnice
Event date
May 10, 2023
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—