All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Changes in squalene during technological and culinary processing

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928755" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928755 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Změny skvalenu při technologickém a kulinárním zpracování

  • Original language description

    Skvalen je přírodní triterpen a důležitý meziprodukt biosyntézy sterolů a hopanoidů v různých typech buněk od bakterií po člověka. Syntéza a další konverze skvalenu jsou klíčové kroky v metabolismu sterolů a příbuzných složek. Nejvyšší koncentrace skvalenu je v kožních lipidech a tukové tkáni. Je jedním z nejdůležitějších lipidů kožních buněk (obsah 13 %) a je vylučován mazovými žlázami. Díky příznivým fyziologickým účinkům je skvalen aplikován ve výživě, farmacii a medicíně. Skvalen lze nalézt zejména v oleji ze žraločích jater a v některých rostlinných olejích. Zdrojem rostlinného fytosterolu je olivový olej, přičemž skvalen zde plní úlohu zejména ve stabilitě oleje a spolu s dalšími lipidovými složkami slouží k prevenci kancerogeneze či kardiovaskulárních chorob.Výhodou jednobuněčných olejů jakožto potencionálních zdrojů skvalenu je, že je snadné zvýšit a regulovat jejich výrobu. Produkce není ovlivněna faktory, jako jsou sezónní změny, geografická poloha, doba sklizně a doprava, které jsou při používání rostlinných a živočišných materiálů limitujícími. Olejnaté mikroorganismy mají potenciál růstu na odpadech a vedlejších produktech agro-průmyslového sektoru.

  • Czech name

    Změny skvalenu při technologickém a kulinárním zpracování

  • Czech description

    Skvalen je přírodní triterpen a důležitý meziprodukt biosyntézy sterolů a hopanoidů v různých typech buněk od bakterií po člověka. Syntéza a další konverze skvalenu jsou klíčové kroky v metabolismu sterolů a příbuzných složek. Nejvyšší koncentrace skvalenu je v kožních lipidech a tukové tkáni. Je jedním z nejdůležitějších lipidů kožních buněk (obsah 13 %) a je vylučován mazovými žlázami. Díky příznivým fyziologickým účinkům je skvalen aplikován ve výživě, farmacii a medicíně. Skvalen lze nalézt zejména v oleji ze žraločích jater a v některých rostlinných olejích. Zdrojem rostlinného fytosterolu je olivový olej, přičemž skvalen zde plní úlohu zejména ve stabilitě oleje a spolu s dalšími lipidovými složkami slouží k prevenci kancerogeneze či kardiovaskulárních chorob.Výhodou jednobuněčných olejů jakožto potencionálních zdrojů skvalenu je, že je snadné zvýšit a regulovat jejich výrobu. Produkce není ovlivněna faktory, jako jsou sezónní změny, geografická poloha, doba sklizně a doprava, které jsou při používání rostlinných a živočišných materiálů limitujícími. Olejnaté mikroorganismy mají potenciál růstu na odpadech a vedlejších produktech agro-průmyslového sektoru.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník přednášek z 60. Mezinárodní konference o olejích a tucích

  • ISBN

    978-80-88307-15-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    90-95

  • Publisher name

    Česká společnost chemická

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Strážnice

  • Event date

    May 10, 2023

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article