Antibiotic resistance of entorococci of cheese origin
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43930307" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43930307 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antibiotická rezistence enterokoků izolovaných ze sýrů
Original language description
V práci byl proveden mikrobiologický rozbor devíti sýrů z nepasterovaného, termizovaného a pasterovaného mléka z tržní sítě za použití Kanamycin Esculin Azide agaru na přítomnost zástupců rodu Enterococcus. Enterokoky byly zjištěny pouze u sýrů z nepasterovaného mléka v koncentraci 103 - 107 KTJ/g. Většina izolátů byla identifikována metodou MALDI-TOF-MS jako Enterococcus faecalis. Izoláty nevykazovaly rezistenci vůči vankomycinu. Četnější výskyt rezistence u izolátů i sbírkových kmenů enterokoků byl zjištěn u klindamycinu (MIC > 4 µg/ml) a gentamicinu (MIC>32 µg/ml). Byl potvrzen možný přenos antibiotické rezistence pro tetracyklin pomocí plasmidu mezi donorovým kmenem Lactiplantibacillus plantarum LMG 21684 a recipientem E. faecalis LMG 19456 metodou filter mating.
Czech name
Antibiotická rezistence enterokoků izolovaných ze sýrů
Czech description
V práci byl proveden mikrobiologický rozbor devíti sýrů z nepasterovaného, termizovaného a pasterovaného mléka z tržní sítě za použití Kanamycin Esculin Azide agaru na přítomnost zástupců rodu Enterococcus. Enterokoky byly zjištěny pouze u sýrů z nepasterovaného mléka v koncentraci 103 - 107 KTJ/g. Většina izolátů byla identifikována metodou MALDI-TOF-MS jako Enterococcus faecalis. Izoláty nevykazovaly rezistenci vůči vankomycinu. Četnější výskyt rezistence u izolátů i sbírkových kmenů enterokoků byl zjištěn u klindamycinu (MIC > 4 µg/ml) a gentamicinu (MIC>32 µg/ml). Byl potvrzen možný přenos antibiotické rezistence pro tetracyklin pomocí plasmidu mezi donorovým kmenem Lactiplantibacillus plantarum LMG 21684 a recipientem E. faecalis LMG 19456 metodou filter mating.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QL24010251" target="_blank" >QL24010251: The complex microbiota of cheeses – new methods of evaluating its composition and safety for subsequent use in cheese technology</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
35
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
1-5
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—