All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Preparation and application of GOS mixture in production of yogurts

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43930951" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43930951 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Příprava a aplikace preparátu GOS při výrobě jogurtu.

  • Original language description

    Práce vychází z předchozího výzkumu enzymatické produkce galaktooligosacharidů (GOS) a jejím hlavním cílem je prozkoumat způsoby optimalizace výroby jogurtů. Cíle bylo dosaženo vyvinutím tří způsobů výroby jogurtů, které poskytly různé jogurty. První metoda (A) zahrnovala přípravu přípravku obsahujícího GOS (GOSP) za použití sušené sladké syrovátky a mléka a následné smíchání s UHT mlékem za účelem vytvoření mléčného základu pro fermentaci jogurtu. Druhá metoda (B) zahrnovala smíchání sušených složek s mlékem a přidání enzymu, který byl později inaktivován pasterizací. Třetí metoda (C) zahrnovala smíchání sušených složek, UHT mléka, enzymu a kultury najednou a umožnění jak vytvoření GOS, tak fermentace. Jogurty byly poté analyzovány pomocí technik HPLC pro stanovení obsahu sacharidů a organických kyselin. U všech tří jogurtů byla také provedena senzorická analýza. Analýzy byly opakovány po určité době skladování (až 5 týdnů u metod A a B a až 5 dnů u metody C), aby se našly případné rozdíly. Jogurty vyrobené metodou A a B měly podobné množství GOS, které se během skladování nevýznamně snížilo. Jogurty vyrobené způsobem C měly podstatně méně GOS. Z údajů o skladování lze usoudit, že enzym si zachoval svou aktivitu v jogurtu připraveném metodou C a pomalu pokračuje hydrolýza laktózy i GOS.

  • Czech name

    Příprava a aplikace preparátu GOS při výrobě jogurtu.

  • Czech description

    Práce vychází z předchozího výzkumu enzymatické produkce galaktooligosacharidů (GOS) a jejím hlavním cílem je prozkoumat způsoby optimalizace výroby jogurtů. Cíle bylo dosaženo vyvinutím tří způsobů výroby jogurtů, které poskytly různé jogurty. První metoda (A) zahrnovala přípravu přípravku obsahujícího GOS (GOSP) za použití sušené sladké syrovátky a mléka a následné smíchání s UHT mlékem za účelem vytvoření mléčného základu pro fermentaci jogurtu. Druhá metoda (B) zahrnovala smíchání sušených složek s mlékem a přidání enzymu, který byl později inaktivován pasterizací. Třetí metoda (C) zahrnovala smíchání sušených složek, UHT mléka, enzymu a kultury najednou a umožnění jak vytvoření GOS, tak fermentace. Jogurty byly poté analyzovány pomocí technik HPLC pro stanovení obsahu sacharidů a organických kyselin. U všech tří jogurtů byla také provedena senzorická analýza. Analýzy byly opakovány po určité době skladování (až 5 týdnů u metod A a B a až 5 dnů u metody C), aby se našly případné rozdíly. Jogurty vyrobené metodou A a B měly podobné množství GOS, které se během skladování nevýznamně snížilo. Jogurty vyrobené způsobem C měly podstatně méně GOS. Z údajů o skladování lze usoudit, že enzym si zachoval svou aktivitu v jogurtu připraveném metodou C a pomalu pokračuje hydrolýza laktózy i GOS.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910024" target="_blank" >QK1910024: Utilization of enzyme and probiotics potential of micro-organisms to develop new and improve the quality and durability of existing dairy and bakery products.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů