Sugar technology - juice extraction - Part 3. General fundamentals of juice extraction and evaluation of extractors
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931337" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931337 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/290-293.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/290-293.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Těžení šťávy – část 3. Všeobecné zásady těžení šťávy a hodnocení extraktorů
Original language description
Technologické požadavky na extraktory je možno shrnout do následujících bodů :- vyslazení řízků na 0,5 – 1,0 % cukru při sušině 8 %, což představuje tzv. známé ztráty při extrakci,- doporučuje se pracovat s hmotnostním odtahem 105 – 115 % ř.,– doba průchodu řízků extraktorem 60 – 120 min,– požadavek co nejrychlejšího prohřátí řízků na teplotu nad 70 oCna začátku extraktoru, výhodné u extraktorů se zabudovaným tepelným výměníkem na ohřev řízků horkou šťávou,– nízká spotřeba mechanické a tepelné energie,– minimální mechanické poškození vyslazených řízků,– vysoká kvalita surové šťávy, nízký obsah drtě, Q > 92 % (podle kvality řepné šťávy)
Czech name
Těžení šťávy – část 3. Všeobecné zásady těžení šťávy a hodnocení extraktorů
Czech description
Technologické požadavky na extraktory je možno shrnout do následujících bodů :- vyslazení řízků na 0,5 – 1,0 % cukru při sušině 8 %, což představuje tzv. známé ztráty při extrakci,- doporučuje se pracovat s hmotnostním odtahem 105 – 115 % ř.,– doba průchodu řízků extraktorem 60 – 120 min,– požadavek co nejrychlejšího prohřátí řízků na teplotu nad 70 oCna začátku extraktoru, výhodné u extraktorů se zabudovaným tepelným výměníkem na ohřev řízků horkou šťávou,– nízká spotřeba mechanické a tepelné energie,– minimální mechanické poškození vyslazených řízků,– vysoká kvalita surové šťávy, nízký obsah drtě, Q > 92 % (podle kvality řepné šťávy)
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
LISTY CUKROVARNICKE A REPARSKE
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1805-9708
Volume of the periodical
140
Issue of the periodical within the volume
7-8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
290-293
UT code for WoS article
001335047000012
EID of the result in the Scopus database
—