All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sugar technology - handling beet

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931353" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931353 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/79-83.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/79-83.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Manipulace s řepou

  • Original language description

    Sklizená řepa se v cukrovaru přejímá ke zpracování podle cukernatosti a k tomu účelu jsou cukrovary vybaveny řepnými surovinovými laboratořemi, které se skládají ze dvou částí, manipulační a laboratorně-analytické. V manipulační části se nejprve zváží hmotnost vzorku 20 – 25 kg nečisté řepy, řepa se v pračce vypere, na manipulačním pásu se provede manuální kontrola a čištění řep včetně ořezu zbytků chrástu na hlavách bulev, zváží se hmotnost vzorku očištěné řepy, která se následně rozřeže na pilkové řezačce na jemnou kaši. Na základě údajů hmotnosti nečisté a očištěné řepy se stanoví korekce na hmotnost minerálních a rostlinných příměsí v dodávané řepě. V laboratorně‐analytické části se ke zváženému zhomogenizovanému vzorku řepné kaše přidá na poměrových váhách roztok čeřidla, řepná kaše s čeřidlem se mixuje, filtruje a v analytické části se stanoví základní kvalitativní parametry vzorku řepy, tj. obsah cukru, sodíku a draslíku a α-aminodusíku, které ovlivňují výtěžnost cukru z řepy.

  • Czech name

    Manipulace s řepou

  • Czech description

    Sklizená řepa se v cukrovaru přejímá ke zpracování podle cukernatosti a k tomu účelu jsou cukrovary vybaveny řepnými surovinovými laboratořemi, které se skládají ze dvou částí, manipulační a laboratorně-analytické. V manipulační části se nejprve zváží hmotnost vzorku 20 – 25 kg nečisté řepy, řepa se v pračce vypere, na manipulačním pásu se provede manuální kontrola a čištění řep včetně ořezu zbytků chrástu na hlavách bulev, zváží se hmotnost vzorku očištěné řepy, která se následně rozřeže na pilkové řezačce na jemnou kaši. Na základě údajů hmotnosti nečisté a očištěné řepy se stanoví korekce na hmotnost minerálních a rostlinných příměsí v dodávané řepě. V laboratorně‐analytické části se ke zváženému zhomogenizovanému vzorku řepné kaše přidá na poměrových váhách roztok čeřidla, řepná kaše s čeřidlem se mixuje, filtruje a v analytické části se stanoví základní kvalitativní parametry vzorku řepy, tj. obsah cukru, sodíku a draslíku a α-aminodusíku, které ovlivňují výtěžnost cukru z řepy.

Classification

  • Type

    J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    LISTY CUKROVARNICKE A REPARSKE

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

    1805-9708

  • Volume of the periodical

    140

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    78-93

  • UT code for WoS article

    001185499000007

  • EID of the result in the Scopus database