Sugar technology - handling beet
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931353" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931353 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/79-83.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/79-83.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Manipulace s řepou
Original language description
Sklizená řepa se v cukrovaru přejímá ke zpracování podle cukernatosti a k tomu účelu jsou cukrovary vybaveny řepnými surovinovými laboratořemi, které se skládají ze dvou částí, manipulační a laboratorně-analytické. V manipulační části se nejprve zváží hmotnost vzorku 20 – 25 kg nečisté řepy, řepa se v pračce vypere, na manipulačním pásu se provede manuální kontrola a čištění řep včetně ořezu zbytků chrástu na hlavách bulev, zváží se hmotnost vzorku očištěné řepy, která se následně rozřeže na pilkové řezačce na jemnou kaši. Na základě údajů hmotnosti nečisté a očištěné řepy se stanoví korekce na hmotnost minerálních a rostlinných příměsí v dodávané řepě. V laboratorně‐analytické části se ke zváženému zhomogenizovanému vzorku řepné kaše přidá na poměrových váhách roztok čeřidla, řepná kaše s čeřidlem se mixuje, filtruje a v analytické části se stanoví základní kvalitativní parametry vzorku řepy, tj. obsah cukru, sodíku a draslíku a α-aminodusíku, které ovlivňují výtěžnost cukru z řepy.
Czech name
Manipulace s řepou
Czech description
Sklizená řepa se v cukrovaru přejímá ke zpracování podle cukernatosti a k tomu účelu jsou cukrovary vybaveny řepnými surovinovými laboratořemi, které se skládají ze dvou částí, manipulační a laboratorně-analytické. V manipulační části se nejprve zváží hmotnost vzorku 20 – 25 kg nečisté řepy, řepa se v pračce vypere, na manipulačním pásu se provede manuální kontrola a čištění řep včetně ořezu zbytků chrástu na hlavách bulev, zváží se hmotnost vzorku očištěné řepy, která se následně rozřeže na pilkové řezačce na jemnou kaši. Na základě údajů hmotnosti nečisté a očištěné řepy se stanoví korekce na hmotnost minerálních a rostlinných příměsí v dodávané řepě. V laboratorně‐analytické části se ke zváženému zhomogenizovanému vzorku řepné kaše přidá na poměrových váhách roztok čeřidla, řepná kaše s čeřidlem se mixuje, filtruje a v analytické části se stanoví základní kvalitativní parametry vzorku řepy, tj. obsah cukru, sodíku a draslíku a α-aminodusíku, které ovlivňují výtěžnost cukru z řepy.
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
LISTY CUKROVARNICKE A REPARSKE
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1805-9708
Volume of the periodical
140
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
78-93
UT code for WoS article
001185499000007
EID of the result in the Scopus database
—