All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of milling and bread production on trichothecene levels

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A_____%2F06%3AE0004527" target="_blank" >RIV/60461373:_____/06:E0004527 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Influence of milling and bread production on trichothecene levels

  • Original language description

    The fate of the most important trichothecene mycotoxins (NIV, DON, FUS-X, sum ADONs, HT-2 and T-2) was followed through initial cleaning batches of whole wheat, milling into milled fractions, ending by bread production. The mentioned experiments were carried out 4 different wheat samples (3 of them were naturally contaminated and the last one was pointed inoculated with Fusarium). All samples obtained during processing (grain of wheat, offal, bran, break flour, reduction flour, white flour, doughs, fermented doughts and bakery goods) were analysed for the determination of trichothecene mycotoxins by LC/MS-MS (ion trap mass spectrometry detector). This method originally developed for analysis of grains was validated for all examined products. The trichothecene levels in wheat samples were different (DON ranged from 27,3 ?g/kg to 1649,5 ?g/kg). The results showed that trichothecene concentrations in the cleanings, the bran and offal fractions were higher, but lower in the white flour tha

  • Czech name

    Vliv mlynárenství a pekařství na hladiny trichothecenů

  • Czech description

    Výskyt a změny obsahu nejvýznamějších trichothecenových mykotoxinů (NIV, DON, FUS-X, sumy ADON, HT-2 a T-2)byl sledován počínaje čištěním obilí, přes mletí zrn na jednotlivé frakce, konče výrobou chleba. Z míněné experimenty byly provedeny s 4 rozdílně kontaminovanými vzroky pšenice (3 přirozeně kontaminované fusarii, jeden cíleně kontaminovaný fusarii). Všechny vzorky sesbiráné v průběhů zpracování (zrna pšenice, nečistoty, prach, otruby, vymílací a šrotovací mouky, bílá mouka, těsto a finální chleba)byly analyzovány na obsah trichotecenů pomocí LC-MS/MS techniky. Tato metoda původně vyvinut pro pšenici byla validována pro všechny analyzované vzroky. Obsah trichothecenů v původní pšenice byl rozdílný (DON v rozmezí od 27,3 ug/kg po 1649,5 ug/kg). Výsledky ukázaly nejvyšší koncentraci mykotoxinů v obalových vrstvách zrna, nečistotácha prachu odebraného v průběhu čištění zrna. Hladina v bílé mouce byly nižší než v původním zranu. Pokles DON v průběhu pekařství byl nevýrazný.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF3121" target="_blank" >QF3121: Contamination of wheat growth under various cropping systems with mycotoxins and pesticide residues and possibilities of their elimination</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů