Occurrence of fusarium mycotoxins in cereals and suggestions for their minimisation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A_____%2F06%3AE0004692" target="_blank" >RIV/60461373:_____/06:E0004692 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt fusariových mykotoxinů v obilovinách a možnosti jejich eliminace
Original language description
Fusariové mykotoxiny, sekundární metabolity některých druhů mikroskopických vláknitých hub, patří mezi jedny z nejzávažnějších přírodních toxinů. Výsledky studií poukazují na jejich celosvětový výskyt v řadě zemědělských komodit, především v obilovinácha potravinách z nich vyrobených. Incidence mykotoxinů se může rok od roku lišit, a proto je nutné provádět jejich stálou kontrolu. Nejen hrozící zdravotní riziko, ale také velké ekonomické ztráty způsobené napadením zemědělských plodin toxinogenní mikromycetami, vedou k dalšímu hlubšímu zkoumání fyzikálně-chemických vlastností mykotoxinů, faktorů ovlivňujících jejich výskyt, mechanismů jejich toxických účinků na živé organismy a v neposlední řadě vývoji moderních instrumentálních metod k jejich stanovení. Na Ústavu chemie a analýzy potravin (VŠCHT Praha) byla v roce 2005 vyšetřena pomocí nově optimalizované metody LC-MS/MS série vzorků pšenice, ječmene a produktů z nich vyrobených na obsah fusariových mykotoxinů. Na základě získaných vý
Czech name
Výskyt fusariových mykotoxinů v obilovinách a možnosti jejich eliminace
Czech description
Fusariové mykotoxiny, sekundární metabolity některých druhů mikroskopických vláknitých hub, patří mezi jedny z nejzávažnějších přírodních toxinů. Výsledky studií poukazují na jejich celosvětový výskyt v řadě zemědělských komodit, především v obilovinácha potravinách z nich vyrobených. Incidence mykotoxinů se může rok od roku lišit, a proto je nutné provádět jejich stálou kontrolu. Nejen hrozící zdravotní riziko, ale také velké ekonomické ztráty způsobené napadením zemědělských plodin toxinogenní mikromycetami, vedou k dalšímu hlubšímu zkoumání fyzikálně-chemických vlastností mykotoxinů, faktorů ovlivňujících jejich výskyt, mechanismů jejich toxických účinků na živé organismy a v neposlední řadě vývoji moderních instrumentálních metod k jejich stanovení. Na Ústavu chemie a analýzy potravin (VŠCHT Praha) byla v roce 2005 vyšetřena pomocí nově optimalizované metody LC-MS/MS série vzorků pšenice, ječmene a produktů z nich vyrobených na obsah fusariových mykotoxinů. Na základě získaných vý
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3121" target="_blank" >QF3121: Contamination of wheat growth under various cropping systems with mycotoxins and pesticide residues and possibilities of their elimination</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
1802-1433
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
202-205
Publisher name
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
Jan 1, 2006
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—