Determination of iodine in foodstuffs consumed in Libya using instrumental and radiochemical neutro activation analysis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389005%3A_____%2F06%3A00078918" target="_blank" >RIV/61389005:_____/06:00078918 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Determination of iodine in foodstuffs consumed in Libya using instrumental and radiochemical neutro activation analysis
Original language description
Iodine was determined in foodstuffs consumed in Libya employing two modes of NAA.The first mode was instrumental using short-time irradiation with epithermal neutrons behind a Cd shield(EINAA). The other mode utilized shor-time irradiation with the reactor-pile neutrons followed by radiochemical separation (RNAA). The radiochemical separation procedure was based on the alkaline-oxidative fusion of samples and extraction of elemental iodine into chloroform. Separation yield determined using the radiotracer131 I was within the range of 90 to 95%. For guality control purposes,standard reference materials were analyzed in both modes employed.Using RNAA, a decection limit of ~1 ng g -1 could be obtained indicating superiority of the method in measuring ultra-trace levels of iodine. On the other hand, more than one order of magnitude higher detection limit did not allow sufficiently accurate determination of iodine in Libyan foodstuffs using EINAA.
Czech name
Stanovení jódu v potravinách konzumovaných v Libyi s použitím instrumentální a radiochemické neutronové aktavační analýzy
Czech description
Obsah jódu v potravinách konzumovaných v Libyi byl stanovován s použitím instrumentální a radiochemické neutronové aktivační analýzy (INAA a RNAA). Postup INAA byl založen na krátkodobé aktivaci v kadmiovém stínění, tj.aktivaci epitermálními neutrony. Postup RNAA byl založen na krátkodobé aktivaci celým spektrem neutronů a následné radiochemické separaci jódu sestávající z rozkladu vzorku alkalickým oxidačním tavením a extrakce elementárního jódu do chloroformu. Pro stanovení jódu v libyjských potravinách na úrovni ng/g se ukázalo nevyhnutelné použití RNAA, neboť mez detekce jódu metodou INAA byla minimálně o řád vyšší.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czechoslovak Journal of Physics
ISSN
0011-4626
e-ISSN
—
Volume of the periodical
-
Issue of the periodical within the volume
56
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
159-163
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—