All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of iodine in foodstuffs consumed in Libya using instrumental and radiochemical neutro activation analysis

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389005%3A_____%2F06%3A00078918" target="_blank" >RIV/61389005:_____/06:00078918 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Determination of iodine in foodstuffs consumed in Libya using instrumental and radiochemical neutro activation analysis

  • Original language description

    Iodine was determined in foodstuffs consumed in Libya employing two modes of NAA.The first mode was instrumental using short-time irradiation with epithermal neutrons behind a Cd shield(EINAA). The other mode utilized shor-time irradiation with the reactor-pile neutrons followed by radiochemical separation (RNAA). The radiochemical separation procedure was based on the alkaline-oxidative fusion of samples and extraction of elemental iodine into chloroform. Separation yield determined using the radiotracer131 I was within the range of 90 to 95%. For guality control purposes,standard reference materials were analyzed in both modes employed.Using RNAA, a decection limit of ~1 ng g -1 could be obtained indicating superiority of the method in measuring ultra-trace levels of iodine. On the other hand, more than one order of magnitude higher detection limit did not allow sufficiently accurate determination of iodine in Libyan foodstuffs using EINAA.

  • Czech name

    Stanovení jódu v potravinách konzumovaných v Libyi s použitím instrumentální a radiochemické neutronové aktavační analýzy

  • Czech description

    Obsah jódu v potravinách konzumovaných v Libyi byl stanovován s použitím instrumentální a radiochemické neutronové aktivační analýzy (INAA a RNAA). Postup INAA byl založen na krátkodobé aktivaci v kadmiovém stínění, tj.aktivaci epitermálními neutrony. Postup RNAA byl založen na krátkodobé aktivaci celým spektrem neutronů a následné radiochemické separaci jódu sestávající z rozkladu vzorku alkalickým oxidačním tavením a extrakce elementárního jódu do chloroformu. Pro stanovení jódu v libyjských potravinách na úrovni ng/g se ukázalo nevyhnutelné použití RNAA, neboť mez detekce jódu metodou INAA byla minimálně o řád vyšší.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    CB - Analytical chemistry, separation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czechoslovak Journal of Physics

  • ISSN

    0011-4626

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    -

  • Issue of the periodical within the volume

    56

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    159-163

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database