Glucans from fruit bodies of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii: Structure and potential prebiotic activity
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389013%3A_____%2F09%3A00323117" target="_blank" >RIV/61389013:_____/09:00323117 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/09:00022128 RIV/00027022:_____/09:00000218
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Glucans from fruit bodies of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii: Structure and potential prebiotic activity
Original language description
Specific glucans were isolated from stems of Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii by subsequent boiling water and alkali extraction. Obtained water soluble (L1), alkali soluble (L2) and insoluble (S) fractions were characterised by various analytical methods. Spectroscopic analysis detected glucans in all the fractions: branched 1,3-1,6-?-d-glucan predominated in L1 and S, while linear 1,3-?-d-glucan in L2. Fractions L1 also contained marked amount of proteins; protein content in L2 was insignificant. Small amount of chitin was found in S as a component of chitin?glucan complex. Potential prebiotic activity of extracts L1 and L2 was testing using nine probiotic strains of Lactobacillus, Bifidobacterium and Enterococcus.
Czech name
Glukany z plodnic pěstěných hub Pleurotus ostreatus a Pleurotus eryngii: Struktura a potenciální prebiotická aktivita
Czech description
Specifické glukany byly izolovány z třeňů Pleurotus ostreatus a Pleurotus eryngii po sobě následující extrakcí vroucí vodou a hydroxydem. Získané ve vodě rozpustné (L1), v hydroxydu rozpustné (L2) a nerozpustné (S) podíly byly charakterizovány různými analytickými metodami. Spektroskopická analýza detegovala glukany ve všech podílech: Větvený 1,3-1,6-?-d-glucan převažoval v L1 a S, zatímco lineární 1,3-?-d-glucan převažoval v L2. Podíly L1 též obsahovaly výrazné množstrví bílkovin; obsah bílkovin v L2 byl zanedbatelný. V S bylo zjištěno malé množství chitinu jakožto složky chitin-glukanového komplexu. Potenciální prebiotická aktivita extraktů L1 a L2 byla testována užitím devíti probiotických kmenů Lactobacillus, Bifidobacterium a Enterococcus.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CD - Macromolecular chemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F05%2F0273" target="_blank" >GA525/05/0273: Study of beta -glucans of particular edible mushrooms</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Carbohydrate Polymers
ISSN
0144-8617
e-ISSN
—
Volume of the periodical
76
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
9
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000265717300008
EID of the result in the Scopus database
—