All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Glucans from fruit bodies of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii: Structure and potential prebiotic activity

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389013%3A_____%2F09%3A00323117" target="_blank" >RIV/61389013:_____/09:00323117 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22330/09:00022128 RIV/00027022:_____/09:00000218

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Glucans from fruit bodies of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii: Structure and potential prebiotic activity

  • Original language description

    Specific glucans were isolated from stems of Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii by subsequent boiling water and alkali extraction. Obtained water soluble (L1), alkali soluble (L2) and insoluble (S) fractions were characterised by various analytical methods. Spectroscopic analysis detected glucans in all the fractions: branched 1,3-1,6-?-d-glucan predominated in L1 and S, while linear 1,3-?-d-glucan in L2. Fractions L1 also contained marked amount of proteins; protein content in L2 was insignificant. Small amount of chitin was found in S as a component of chitin?glucan complex. Potential prebiotic activity of extracts L1 and L2 was testing using nine probiotic strains of Lactobacillus, Bifidobacterium and Enterococcus.

  • Czech name

    Glukany z plodnic pěstěných hub Pleurotus ostreatus a Pleurotus eryngii: Struktura a potenciální prebiotická aktivita

  • Czech description

    Specifické glukany byly izolovány z třeňů Pleurotus ostreatus a Pleurotus eryngii po sobě následující extrakcí vroucí vodou a hydroxydem. Získané ve vodě rozpustné (L1), v hydroxydu rozpustné (L2) a nerozpustné (S) podíly byly charakterizovány různými analytickými metodami. Spektroskopická analýza detegovala glukany ve všech podílech: Větvený 1,3-1,6-?-d-glucan převažoval v L1 a S, zatímco lineární 1,3-?-d-glucan převažoval v L2. Podíly L1 též obsahovaly výrazné množstrví bílkovin; obsah bílkovin v L2 byl zanedbatelný. V S bylo zjištěno malé množství chitinu jakožto složky chitin-glukanového komplexu. Potenciální prebiotická aktivita extraktů L1 a L2 byla testována užitím devíti probiotických kmenů Lactobacillus, Bifidobacterium a Enterococcus.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    CD - Macromolecular chemistry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA525%2F05%2F0273" target="_blank" >GA525/05/0273: Study of beta -glucans of particular edible mushrooms</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Carbohydrate Polymers

  • ISSN

    0144-8617

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    76

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000265717300008

  • EID of the result in the Scopus database