Changes in body weight and eating habits of obese patients after sleeve gastrectomy - a pilot study
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17110%2F12%3AA13016CZ" target="_blank" >RIV/61988987:17110/12:A13016CZ - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku
Original language description
Cílem této práce bylo posouzení vlivu tubulizace žaludku na tělesnou hmotnost a na stravovací zvyklosti pacientů tři a šest měsíců po operaci. Soubor tvořilo 44 osob (35 žen a 9 mužů). Stravovací zvyklosti byly zjišťovány dotazníkovou metodou. U 19 osobbyla pomocí dotazníku sledována četnost konzumace vybraných skupin potravin. Půl roku po operaci došlo u vyšetřovaných ke snížení hmotnosti v průměru o 27,3 kg (p < 0,001). BMI se snížilo o 9,7 kg/m? (p < 0,001), množství tělesného tuku pokleslo o17,6 kg (p < 0,001). Pacienti uvádějí snížení chuti k jídlu (p < 0,001), větší pravidelnost stravy (p < 0,001), více porcí jídel za den (p = 0,003) a věnují složení stravy větší pozornost než před operací (p = 0,018). Konzumují méně tučného masa, uzenin s vyšším obsahem tuku, bílého pečiva a více ryb (p = 0,008-0,049). Vlivem tubulizace žaludku a následné péče nutričního terapeuta došlo v průběhu půl roku po operaci ke zlepšení některých stravovacích zvyklostí pacientů.
Czech name
Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku
Czech description
Cílem této práce bylo posouzení vlivu tubulizace žaludku na tělesnou hmotnost a na stravovací zvyklosti pacientů tři a šest měsíců po operaci. Soubor tvořilo 44 osob (35 žen a 9 mužů). Stravovací zvyklosti byly zjišťovány dotazníkovou metodou. U 19 osobbyla pomocí dotazníku sledována četnost konzumace vybraných skupin potravin. Půl roku po operaci došlo u vyšetřovaných ke snížení hmotnosti v průměru o 27,3 kg (p < 0,001). BMI se snížilo o 9,7 kg/m? (p < 0,001), množství tělesného tuku pokleslo o17,6 kg (p < 0,001). Pacienti uvádějí snížení chuti k jídlu (p < 0,001), větší pravidelnost stravy (p < 0,001), více porcí jídel za den (p = 0,003) a věnují složení stravy větší pozornost než před operací (p = 0,018). Konzumují méně tučného masa, uzenin s vyšším obsahem tuku, bílého pečiva a více ryb (p = 0,008-0,049). Vlivem tubulizace žaludku a následné péče nutričního terapeuta došlo v průběhu půl roku po operaci ke zlepšení některých stravovacích zvyklostí pacientů.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Gastroenterologie a hepatologie
ISSN
1804-7874
e-ISSN
—
Volume of the periodical
6
Issue of the periodical within the volume
12/2012
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
444-449
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—