All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Lifestyle changes during the covid-19 pandemic in relation to cardiovascular diseases

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17110%2F22%3AA2302HSI" target="_blank" >RIV/61988987:17110/22:A2302HSI - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2022/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Změna životosprávy v období pandemie covid-19 ve vztahu ke kardiovaskulárním nemocem

  • Original language description

    Koncem roku 2019 se poprvé začal popisovat nový druh koronaviru s označením SARS-CoV-2. Tento virus se díky své vysoké nakažlivosti rozšířil během několika měsíců po celém světě, a způsobil do té doby téměř neznámé události. Jako hlavní opatření k zamezení šíření nákazy covid-19 byly využívány izolace a karanténa pro osoby nakažené a podezřelé z nákazy. Pro všechny obyvatele byl pak v mnohých státech světa vyhlášen lockdown. Ještě v roce 2019 byly nejčastější příčinou úmrtí v České republice nemoci oběhové soustavy a druhou nejčastější příčinou zhoubné novotvary, ale v roce 2020 již jako druhá nejčastější příčina úmrtí bylo uváděno úmrtí s diagnózou covid-19. Tyto události z posledních dvou let měly negativní dopad na fyzické a psychické zdraví osob, mimo jiné také na nemoci kardiovaskulárního systému. Je známo, že správné stravování a vhodný životní styl je důležitou součástí prevence před vznikem celé řady nemocí, nicméně v souvislosti s probíhající pandemií nabývá na významu, jelikož je zde prokázaný pozitivní dopad na imunitní systém osob.

  • Czech name

    Změna životosprávy v období pandemie covid-19 ve vztahu ke kardiovaskulárním nemocem

  • Czech description

    Koncem roku 2019 se poprvé začal popisovat nový druh koronaviru s označením SARS-CoV-2. Tento virus se díky své vysoké nakažlivosti rozšířil během několika měsíců po celém světě, a způsobil do té doby téměř neznámé události. Jako hlavní opatření k zamezení šíření nákazy covid-19 byly využívány izolace a karanténa pro osoby nakažené a podezřelé z nákazy. Pro všechny obyvatele byl pak v mnohých státech světa vyhlášen lockdown. Ještě v roce 2019 byly nejčastější příčinou úmrtí v České republice nemoci oběhové soustavy a druhou nejčastější příčinou zhoubné novotvary, ale v roce 2020 již jako druhá nejčastější příčina úmrtí bylo uváděno úmrtí s diagnózou covid-19. Tyto události z posledních dvou let měly negativní dopad na fyzické a psychické zdraví osob, mimo jiné také na nemoci kardiovaskulárního systému. Je známo, že správné stravování a vhodný životní styl je důležitou součástí prevence před vznikem celé řady nemocí, nicméně v souvislosti s probíhající pandemií nabývá na významu, jelikož je zde prokázaný pozitivní dopad na imunitní systém osob.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30304 - Public and environmental health

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    22-24

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database