Lifestyle changes during the covid-19 pandemic in relation to cardiovascular diseases
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17110%2F22%3AA2302HSI" target="_blank" >RIV/61988987:17110/22:A2302HSI - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2022/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změna životosprávy v období pandemie covid-19 ve vztahu ke kardiovaskulárním nemocem
Original language description
Koncem roku 2019 se poprvé začal popisovat nový druh koronaviru s označením SARS-CoV-2. Tento virus se díky své vysoké nakažlivosti rozšířil během několika měsíců po celém světě, a způsobil do té doby téměř neznámé události. Jako hlavní opatření k zamezení šíření nákazy covid-19 byly využívány izolace a karanténa pro osoby nakažené a podezřelé z nákazy. Pro všechny obyvatele byl pak v mnohých státech světa vyhlášen lockdown. Ještě v roce 2019 byly nejčastější příčinou úmrtí v České republice nemoci oběhové soustavy a druhou nejčastější příčinou zhoubné novotvary, ale v roce 2020 již jako druhá nejčastější příčina úmrtí bylo uváděno úmrtí s diagnózou covid-19. Tyto události z posledních dvou let měly negativní dopad na fyzické a psychické zdraví osob, mimo jiné také na nemoci kardiovaskulárního systému. Je známo, že správné stravování a vhodný životní styl je důležitou součástí prevence před vznikem celé řady nemocí, nicméně v souvislosti s probíhající pandemií nabývá na významu, jelikož je zde prokázaný pozitivní dopad na imunitní systém osob.
Czech name
Změna životosprávy v období pandemie covid-19 ve vztahu ke kardiovaskulárním nemocem
Czech description
Koncem roku 2019 se poprvé začal popisovat nový druh koronaviru s označením SARS-CoV-2. Tento virus se díky své vysoké nakažlivosti rozšířil během několika měsíců po celém světě, a způsobil do té doby téměř neznámé události. Jako hlavní opatření k zamezení šíření nákazy covid-19 byly využívány izolace a karanténa pro osoby nakažené a podezřelé z nákazy. Pro všechny obyvatele byl pak v mnohých státech světa vyhlášen lockdown. Ještě v roce 2019 byly nejčastější příčinou úmrtí v České republice nemoci oběhové soustavy a druhou nejčastější příčinou zhoubné novotvary, ale v roce 2020 již jako druhá nejčastější příčina úmrtí bylo uváděno úmrtí s diagnózou covid-19. Tyto události z posledních dvou let měly negativní dopad na fyzické a psychické zdraví osob, mimo jiné také na nemoci kardiovaskulárního systému. Je známo, že správné stravování a vhodný životní styl je důležitou součástí prevence před vznikem celé řady nemocí, nicméně v souvislosti s probíhající pandemií nabývá na významu, jelikož je zde prokázaný pozitivní dopad na imunitní systém osob.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30304 - Public and environmental health
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
22-24
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—