Procedures in nursing care 3
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17110%2F23%3AA2402JNP" target="_blank" >RIV/61988987:17110/23:A2402JNP - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.grada.cz/postupy-v-osetrovatelske-peci-3-12167/" target="_blank" >https://www.grada.cz/postupy-v-osetrovatelske-peci-3-12167/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Postupy v ošetřovatelské péči 3
Original language description
Vyvážený a dostatečný přísun živin a energie je důležitý pro zajištění zdravého fungování organismu. Fyziologicky je strava podávána primárně cestou enterální, což znamená způsob přijímání/podávání stravy přes gastrointestinální trakt. Podávání stravy ve zdravotnických zařízeních lze rozdělit do několika na sebe navazujících a doplňujících se oblastí: hodnocení nutričního stavu pacienta, dodržování přísných hygienických norem, zajištění stravování pacientů včetně rozpisu vhodných diet a zajištění personálu věnujícímu se oblasti výživy, respektive sestavení nutričního týmu. Enterální přípravky by svým složením měly zajistit dostatečný přísun živin a energie u pacientů s různými onemocněními, i proto jsou v současné době upřednostňovány, i v domácí péči, přípravky firemně vyráběné, nad přípravky „home made diet“. Firemně vyráběné přípravky nabízí širokou nabídku možností, přičemž aplikace je pro zdravotnické pracovníky, při dodržení zásad podávání, jednoduchá, pro pacienty je šetrná a bezpečná. Častou ošetřovatelskou intervencí u aplikace enterální výživy je zavedení sondy do gastrointestinální traktu, ať už cestou naso- či orogastrickou. Dlouhodobé enterální podávání stravy lze také další invazivní cestou – přes zajištěnou gastro – či jejunostomii. Ošetřovatelská péče o tyto katetry má svá specifika, které patří mezi základní znalosti a dovednosti sester. V případě, že se pacientovi podává enterální výživa přes sondu/stomii, využívá zdravotnický personál tuto cestu podání i u léčivých přípravků, které lze takto aplikovat.
Czech name
Postupy v ošetřovatelské péči 3
Czech description
Vyvážený a dostatečný přísun živin a energie je důležitý pro zajištění zdravého fungování organismu. Fyziologicky je strava podávána primárně cestou enterální, což znamená způsob přijímání/podávání stravy přes gastrointestinální trakt. Podávání stravy ve zdravotnických zařízeních lze rozdělit do několika na sebe navazujících a doplňujících se oblastí: hodnocení nutričního stavu pacienta, dodržování přísných hygienických norem, zajištění stravování pacientů včetně rozpisu vhodných diet a zajištění personálu věnujícímu se oblasti výživy, respektive sestavení nutričního týmu. Enterální přípravky by svým složením měly zajistit dostatečný přísun živin a energie u pacientů s různými onemocněními, i proto jsou v současné době upřednostňovány, i v domácí péči, přípravky firemně vyráběné, nad přípravky „home made diet“. Firemně vyráběné přípravky nabízí širokou nabídku možností, přičemž aplikace je pro zdravotnické pracovníky, při dodržení zásad podávání, jednoduchá, pro pacienty je šetrná a bezpečná. Častou ošetřovatelskou intervencí u aplikace enterální výživy je zavedení sondy do gastrointestinální traktu, ať už cestou naso- či orogastrickou. Dlouhodobé enterální podávání stravy lze také další invazivní cestou – přes zajištěnou gastro – či jejunostomii. Ošetřovatelská péče o tyto katetry má svá specifika, které patří mezi základní znalosti a dovednosti sester. V případě, že se pacientovi podává enterální výživa přes sondu/stomii, využívá zdravotnický personál tuto cestu podání i u léčivých přípravků, které lze takto aplikovat.
Classification
Type
B - Specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
30307 - Nursing
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
978-80-271-3033-7
Number of pages
128
Publisher name
Grada Publishing, a.s.
Place of publication
Praha
UT code for WoS book
—