Application of the ARAMIS Methodology to Small and Medium-Sized Enterprises
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989100%3A27200%2F05%3A00012882" target="_blank" >RIV/61989100:27200/05:00012882 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Application of the ARAMIS Methodology to Small and Medium-Sized Enterprises
Original language description
The objective of this contribution is the risk assessment of risk sources in small and medium-sized enterprises. The risk assessment is performed by methodology ARAMIS with the objective of check on applicability to SMEs. ARAMIS is Accidental Risk Assessment Methodology for IndustrieS in the context of the Seveso II directive, which is prepared as 5th EC Framework Programme. The evaluated SMEs are characterized as risk sources with an amount of dangerous materials under the limits of the SEVESO II Directive that could represent, as a result of the area location or specific process activities, significant major-accident risks. Typical "small" risk sources are for example: food-processing complexes (breweries, dairies, meat combines) - with ammonia, water treatment plants - with chlorine, sports facilities - ice-stadiums with ammonia and swimming pools with chlorine,
Czech name
ARAMIS, SMEs, hodnocení rizik, SEVESO II, prevence závažných havárií
Czech description
Cílem příspěvku je hodnocení zdrojů rizik v malých s středních podnicích (SMEs). Hodnocení rizik bylo provedeno metodologií ARAMIS s cílem ověření její použitelnosti pro SMEs. ARAMIS je Accidental Risk Assessment Methodology for Industrie v kontextu Seveso II direktivy, která vznikla pod hlavičkou 5. rámcového programu EU. Hodnocené zdroje rizik v SMEs jsou charakterizovány jako menší zdroje rizika, které obsahují menší množství nebezpečných látek, než jsou dány v limitech evropské direktivy SEVESO II amohou svým umístěním nebo provozní činností představovat významná rizika závažné havárie. Jako typické menší zdroje rizika byly identifikovány například potravinářské komplexy (pivovary, mlékárny, masokombináty) - s amoniakem, úpravny vod- s chlorem, sportovní areály - zimní stadióny s amoniakem a koupaliště s chlorem, atd.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
AQ - Safety and health protection, safety in operating machinery
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GP104%2F02%2FD070" target="_blank" >GP104/02/D070: Proposal of Risk Assessment Methodology of Major-Accidents in Context of Directive IPPC and Amendment SEVESO II</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
European Safety and Reliability Conference ESREL 2005
ISBN
0-415-38340-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
179-185
Publisher name
A.A. Balkema Publishers
Place of publication
Tri City
Event location
Tri City, Polsko
Event date
Jun 27, 2005
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—