The effect of the phenolic fraction from Lonicera caerulea L. var. kamtschatica on HUVEC
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F07%3A00003549" target="_blank" >RIV/61989592:15110/07:00003549 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The effect of the phenolic fraction from Lonicera caerulea L. var. kamtschatica on HUVEC
Original language description
Lonicera caerulea L. var kamtschatica, Caprifoliaceae family, also known as blue honeysuckle or sweet berry honeysuckle, is one of the most important sources of potential health supporting phytochemicals. Its berries contain huge amounts of ascorbic acidand phenolic compounds, particularly phenolic acids, anthocyanins, proanthocyanidins and other flavonoids. The beneficial effect of anthocyanins and polyphenolics on a number of conditions such as cancer, heart disease and ageing are believed to be associated with their antioxidant properties. The aim of our work was to investigate the effect of the phenolic fraction from L. caerulea (LPF) cultured in Central Moravia (CZ) on human umbilical vein endothelial cells (HUVEC). LPF (4 % of fresh fruits) wasprepared using 0.1% H3PO4 and SPE on SP207 and contained 33.5 % of phenolics including anthocyanins (18.5 %), flavonoids and phenolic acids. LDL were isolated from human serum by stepwise ultracentrifugation at 4 °C and removed from EDTA
Czech name
ÚČINEK FENOLOVÉ FRAKCE Z LONICERA CAERULEA L. VAR. KAMTSCHATICA NA HUVEC
Czech description
Lonicera caerulea L. var kamtschatica, čeleď Caprifoliaceae, známá též jako blue honeysuckle nebo sweet berry honeysuckle, je jedním z nejdůležitějších zdrojů fytochemikálií potencionálně přínosných pro lidské zdraví. Její plody obsahují velké množství kyseliny askorbové a fenolových sloučenin, zvláště pak fenolových kyselin, anthokyaninů, proanthokyanidinů a dalších flavonoidů. Prospěšný účinek anthokyaninů a polyfenolů na množství nepříznivých stavů včetně rakoviny, srdečních chorob a stárnutí je připisován právě jejich antioxidačním vlastnostem. Cílem této práce bylo zhodnotit vliv fenolové frakce z L. caerulea (LPF), vypěstovaných v oblasti Střední Moravy (ČR) na endothelové buňky vény lidského pupečníku (HUVEC). LPF (4 % z čerstvých plodů) byla připravena použitím 0,1 % H3PO4 a SPE na SP207 a obsahovala 33,5 % fenolů včetně anthokyaninů (18,5 %), flavonoidů a fenolových kyselin. LDL byly izolovány z lidského séra několikastupňovou ultracentrifugací při 4 °C a zbaveny EDTA kolonovo
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CE - Biochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/FT-TA3%2F024" target="_blank" >FT-TA3/024: Plant chemoprotectants - New food supplements for health and prevention of chronic diseases.</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
6th International Conference of PhD Students, Miscolc, Hungary, 12.-18.8.2007.
ISBN
978-963-661-780-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
215
Pages from-to
187-189
Publisher name
University of Miskolc
Place of publication
Miskolc, Hungary
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—