Automated Computation of Glycemic Index for Foodstuffs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F08%3A00007385" target="_blank" >RIV/61989592:15110/08:00007385 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Automated Computation of Glycemic Index for Foodstuffs
Original language description
Background: The glycemic index (GI) is a measure of the ability of a food to raise glucose levels after it is eaten. Continuous glucose monitoring (CGM) has been shown to give identical values of GI when compared to traditional methods. However, there has been no standardized protocol for measuring GI that takes into account interindividual variability and chronophysiological glycemic response to food. Our aim was (1) to create and describe software based on a Microsoft Excel 2000 spreadsheet to facilitate rapid, automated, accurate, and standardized processing of data obtained using recent CGM methodology to measure GI and its variability and (2) to assess the benefits of this new approach. Method: Twenty healthy subjects consumed 50 grams of glucoseor four alternative foodstuffs (chocolate, apple baby food, rice squares, or yogurt) at breakfast and dinner during 1 week, resulting in 300 CGMS glucose profiles; 92% of meal tests were satisfactory for evaluation. Application and functi
Czech name
Automatizovaný výpočet glykemizovaného indexu potravin pomocí kontinuálního monitorování glukosy
Czech description
Kontinuální monitorování glukózy při určování indexu potravin dává stejné výsledky jako tradiční metody. Cílem této studie bylo (1) vytvořit a popsat nový software, vytvořený v Microsoft Excell 2000, který slouží k usnadnění přesného a standardizovanéhozpracování dat, získaných pomocí kontinuálního monitoru za účelem stanovení glykemického indexu a jeho variability a (2) zhodnotit přínos tohoto postupu. Závěr: DEGIF XL při využívání kontinuálního monitorování glukózy je účinnou pomůckou při rutinním měření skupinového i individuálního glykemického indexu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Diabetes Science and Technology
ISSN
1932-2968
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
US - UNITED STATES
Number of pages
8
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—