All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Automated Computation of Glycemic Index for Foodstuffs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F08%3A00007385" target="_blank" >RIV/61989592:15110/08:00007385 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Automated Computation of Glycemic Index for Foodstuffs

  • Original language description

    Background: The glycemic index (GI) is a measure of the ability of a food to raise glucose levels after it is eaten. Continuous glucose monitoring (CGM) has been shown to give identical values of GI when compared to traditional methods. However, there has been no standardized protocol for measuring GI that takes into account interindividual variability and chronophysiological glycemic response to food. Our aim was (1) to create and describe software based on a Microsoft Excel 2000 spreadsheet to facilitate rapid, automated, accurate, and standardized processing of data obtained using recent CGM methodology to measure GI and its variability and (2) to assess the benefits of this new approach. Method: Twenty healthy subjects consumed 50 grams of glucoseor four alternative foodstuffs (chocolate, apple baby food, rice squares, or yogurt) at breakfast and dinner during 1 week, resulting in 300 CGMS glucose profiles; 92% of meal tests were satisfactory for evaluation. Application and functi

  • Czech name

    Automatizovaný výpočet glykemizovaného indexu potravin pomocí kontinuálního monitorování glukosy

  • Czech description

    Kontinuální monitorování glukózy při určování indexu potravin dává stejné výsledky jako tradiční metody. Cílem této studie bylo (1) vytvořit a popsat nový software, vytvořený v Microsoft Excell 2000, který slouží k usnadnění přesného a standardizovanéhozpracování dat, získaných pomocí kontinuálního monitoru za účelem stanovení glykemického indexu a jeho variability a (2) zhodnotit přínos tohoto postupu. Závěr: DEGIF XL při využívání kontinuálního monitorování glukózy je účinnou pomůckou při rutinním měření skupinového i individuálního glykemického indexu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of Diabetes Science and Technology

  • ISSN

    1932-2968

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    2

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    US - UNITED STATES

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database